Keresztbe tettek a kukorica betakarításának a hidegfrontok

agrarszektor.hu
Leállt az időjárás miatt a kukorica aratása, és úgy tűnik, a viharos szél és a csapadék miatt csak napok múlva folytatódhat a munka. Az eddig betakarított mennyiség jó minőségű, a termésátlag pedig jobb lehet a tavalyinál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A csapadék és a viharos szél miatt több régióban leállt a kukorica aratása, és talán csak napok múlva folytatják a munkát. A termésátlagot ágazati szakértők hektáronként 7 tonnára várják, ami Magyarországon jó közepesnek minősül, a 2016-ban aratott 8,7 tonnánál alacsonyabb, de a tavalyi 6,8-as értéknél jobb - írja közleményében a Concordia Közraktár Zrt.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencián szó lesz a búza és a kukorica 2018-as fajtakísérleteinek eredményeiről, a piaci értékesítési kilátásokról és a minőségbiztosítási követelményekről. A gazdák első kézből tájékozódhatnak arról, mely fajtákat érdemes vetniük és milyen hozamokra számíthatnak a különböző adottságú területeken? Mennyit fizetnek a vevők és milyen minőségi követelményeket támasztanak a terményekkel szemben? Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A kukorica vetésterülete idén 955 881 hektár, ami a tavalyi terület 95,6 százaléka. A termés minősége a rendelkezésre álló adatok alapján bíztató, a beküldött minták nedvessége és tisztasága megfelelő, és a leggyakrabban vizsgált szennyezőanyagok, a DON és Aflatoxin-szintek is alacsonyak. Az eddig vizsgált minták hektolitertömege átlagosan literenként 740 gramm, amely jobb a tavalyinál - áll a közleményben.

A kukoricánál a szárítás után elvárt, 14,5 százalék alatti nedvességtartalom-beállítása jelenthet gondot, amelyhez a Concordia szerint fontos az ellenőrzött és kalibrált műszerek használata. Hosszabb idejű tárolásnál a magasabb nedvességtartalmú tételek fokozottabb gondozást igényelnek, ami azt jelenti, hogy gyakrabban kell mérni a hőmérsékletet és a nedvességtartalmat, az árut pedig érdemes sűrűbben átmozgatni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?