Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A kormányközeli lap értesülése szerint 60-65 ezer tonna szilvát takaríthatnak be idén a gazdálkodók. Az időjárás kedvezett mindenféle gyümölcsnek, ezért bőséges a kínálat ebből a csonthéjasból is. Éppen ezért előfordult, hogy a felvásárlók kilónként mindössze 30-40 forintos árat ajánlottak a szilváért a gazdáknak. A friss gyümölcsöt pedig 300 forint alatti áron kínálják a standokon. Az étkezési célra leszedett szilva mennyisége a termés alig 30 százalékára tehető az országban, a 70 százaléka a pálinkafőzdékben köt ki. Lekvár vagy befőtt formájában szinte csak a házilag eltett dunsztos üvegekben lelhető fel ez a gyümölcs.
Velünk ellentétben Franciaországban nagy kultúrája van a friss étkezési szilva fogyasztásának. A Fruitveb szakmai igazgatója, Hunyadi István úgy véli, hogy ez itthon is megteremthető lenne, de ehhez az ültetvények korszerűsítésére, intenzifikálására és fogyasztásösztönző kampányokra is szükség lenne. A szakember szerint van még tere a szilvafeldolgozás növelésének is. Ebben az esetben az ágazati szereplőknek az ipar képviselőivel kellene egyeztetniük, hogy mire van szükségük. A technológia magasabb szintre emelése persze ekkor sem megkerülhető.