Aggódhatnak a gazdák: óriási károkat okoz a szárazság

agrarszektor.hu
Markáns frontrendszer érte el kedden az országot, és az elmúlt hetek hosszú, száraz időszakát úgy tűnik végre felváltja a csapadékos időjárás. A hosszú ideig tartó szárazság ugyanakkor komoly károkat okozott a mezőgazdaságban, az őszi repce fejlődése sok helyen teljesen megállt, az őszi búza pedig van ahol ki sem kelt. Komoly mennyiségű csapadékra lenne szükség a megfelelő csírázáshoz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Habár a múlt hét közepén a korábbi száraz, napos, meleg időszakot felváltotta a változékony időjárás, a megnövekedett felhőzetből még így is csak minimális, 0 és 2 milliméter közötti eső esett. Az elmúlt 30 napban jellemzően 30-40 milliméterrel hullott kevesebb eső az átlagosnál, ami a megelőző csapadékhiányos időszakkal együtt a talaj felső egy méteres részében 100-170 milliméteres vízhiányhoz vezetett. Az országos átlagnál délnyugaton, és az északkeleti országrész egyes tájain jobb kicsivel a helyzet, az Alföldön, a Mátrától nyugatra, a Hegyalján és a Dunántúl jelentős részén azonban rendkívül száraz a talaj minden rétege - írja a met.hu.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A maximum hőmérsékletek fokozatos csökkenést mutattak, de a hét nagy részén még jóval az ilyenkor megszokott értékek fölött, 20 fok körül alakultak, és csak vasárnap köszöntött be a hűvös idő. A csípős hajnalok ugyanakkor a hét második felében a megnövekedett felhőzetnek köszönhetően megszűntek.

A hosszan elhúzódó száraz időszak a kukorica betakarításának és a szőlő szüretelésének kivételével a mezőgazdaság minden területén károkat okoz. A még a szeptember eleji esők előtt elvetett repce 6-8 leveles fenológiai fázisban van, de a fejlődése többfelé megállt a szárazság miatt. A később vetett állományok egy része ki sem kelt, illetve csak szikleveles fázisban van. Az őszi búza vetése sokfelé már poros, igen száraz magágyba történt, és ennek megfelelően a kelése is vontatott, így igen heterogének a táblák. Vannak 1-3 leveles fázisban levő állományok, ugyanakkor sok a ki nem kelt állomány is, ahol a csírázáshoz kiadós esőre lenne szükség.

A héten meglehetősen változékony időre van kilátás, sok felhővel, rövid napos időszakokkal, és gyakran erős széllel. Csapadék az előrejelzések szerint 2 és 15 milliméter közötti mennyiség valószínű az országban, a legtöbb eső a Dunántúl északi felén várható. További csapadék a hétvégén fordulhat elő, melynek mennyisége egyelőre bizonytalan. Szeles lesz az idő, szerdán és vasárnap viharos széllökésekre is számítani kell. A hét első felében lesz hűvösebb, ekkor általában 10-15 fokos maximumhőmérsékletek várhatók, majd péntektől melegszik az idő, és a hétvégén a legtöbb helyen ismét 20 fok fölött alakul a legmelegebb órák hőmérséklete. A leghidegebbnek a csütörtök illetve péntek hajnal ígérkezik, ekkor a szélvédett, fagyzugos területeken fagyok is lehetnek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?