Súlyos gondok vannak a magyar földeken: ha nem jön óriási fordulat, nagy baj lesz

Súlyos gondok vannak a magyar földeken: ha nem jön óriási fordulat, nagy baj lesz

agrarszektor.hu
A közelmúlt esőzéseiből kifolyólag mostanra a Dunántúl nagyobb részén, valamint az Alföld déli és délnyugati területein enyhült, esetenként meg is szűnt az aszály. Magyarország északkeleti felén azonban folytatódik a szárazság, mivel itt elenyésző mennyiségű csapadék esett csak, ha esett egyáltalán. Ez azonban már nemcsak a tavaszi vetésű növényeket érinti egyre súlyosabban, hanem az őszieket is. A következő időszakban érkező csapadék eloszlására is az lesz a jellemző, hogy az ország délnyugati kétharmada ázik meg jobban, míg az északkeleti harmadra csak kevés eső jut.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét közepe óta átvonult időjárási frontoknak köszönhetően a déli és délnyugati országrészben jelentős mennyiségű csapadék öntözte a földeket. Ebből következőleg a Dunántúl és az Alföld délnyugati, déli tájain május 25-e óta 20 mm fölötti csapadékmennyiség, sőt, a délnyugati határszélen egyenesen 50-65 mm esett - írta meg a met.hu. Noha ezáltal a csapadékhiány jelentősen enyhült ezeken a tájakon, de sajnos a május 25-én hulló csapadékot nagyméretű jég és viharos szél is kísérte, ami jelentős károkat okozott a földeken. A portál szerint még két nappal később is voltak heves zivatarok a térségben, de hétvégére inkább a csendesebb esők, záporok váltak jellemzővé. Ennek a nagyobb mennyiségű csapadéknak köszönhetően a talajok felszín közeli része alaposan átnedvesedett ezeken a tájakon, mi több, a nedvességből a középső talajrétegekbe is jutott.

Ezzel szemben az északi országrészben csak 25-én és 29-én volt némi csapadék, ami a legtöbb helyen az 5 mm-t sem érte el, míg a Tiszántúl északi felén, a Bodrogköz és a Zempléni hegység térségében alig néhány tized milliméternyi csapadék esett, ha esett egyáltalán egyáltalán. A met.hu értékelése szerint ezeknek a területeknek a nagy részén az egész május igen száraz volt, az elmúlt 30 nap csapadékösszege 50 mm-t meghaladó hiányt mutat az ilyenkor szokásos mennyiséghez képest. A talajok felső és középső rétege is kritikusan száraz a Budapest-Szolnok-Békéscsaba vonaltól északkeletre, valamint Pápa térségében is. A talajok felső 0,5 méteres rétegének nedvességtartalma a növények számára hasznosítható víztartalom arányában a nagy területen a 30%-ot sem éri el.

A portál emlékeztetett, hogy a hőmérséklet a múlt hét közepén még az ilyenkor szokásosnál is melegebben alakult, 25-30 fok közötti maximumokkal, majd egy 27-én este érkezett hidegfront mögött erősen lehűlt az idő. Vasárnap, május 29-én borongós, esős idő volt, 13-18 fok közötti hőmérséklettel.

Ami a szántóföldi növényeket illeti, a met.hu elemzése szerint az őszi árpa egyre többfelé elvirágzik már, és a szemfejlődés fenológiai fázisában van, míg az őszi búza virágzik, a repcében pedig már a magok képződnek, illetve növekednek a becőkben. Mivel ezeknek a növényeknek eléggé nagy a vízigénye ebben a fejlődési szakaszban, az ország északkeleti részein már a talaj mélyebb rétegeiből sem tudnak elégendő nedvességet felszívni. A portál szerint az egyelőre még viszonylag kis mélységben gyökerező napraforgó- és kukoricaállományok a Dunántúlon és az Alföld déli részén most többfelé kaptak esőt, ahol azonban 5 mm-nyi csapadék sem hullott az elmúlt napokban, ott a poros talajban alig jutnak nedvességhez, és nehezen fejlődnek. Az ország legfontosabb mézelő növénye, az akác pedig már dandárvirágzásban van Miskolc térségében. És bár sok a virág, az időjárás azonban nem optimális - írta a met.hu.

A portál figyelmeztetett rá, hogy a héten változékony, de gyakran napos időre van kilátás a hét közepéig egyre emelkedő hőmérsékletekkel. A következő időszakban is frontok sorozata alakítja az ország időjárását, melyekhez kötődően többször is várható, csapadék, főként zápor. A met.hu kiemelte, hogy kedd hajnalig többfelé valószínű gyenge eső, majd kedden száraz időre lehet számítani napközben, és csak szerda hajnalban lesz várható ismét többfelé eső, zápor, akár zivatar. Csütörtökön a Dunántúlon több helyen, ám a keleti országrészben péntek reggelig csak elszórtan lehetnek záporok - emelte ki a portál, hozzátéve, hogy a várható csapadék területi eloszlását illetően ismét az lesz a jellemző, hogy a Dunántúl és az Alföld délnyugati részében valószínű a nagyobb mennyiség, az ország északkeleti harmadában pedig megint csak kevesebb fog esni. A záporok ellenére az ország nagy részén péntek estig további nedvességvesztés jellemzi majd a talajokat. A hőmérséklet napról napra emelkedik a hét közepéig, és csütörtöktől már ismét 25-30 fok közötti maximum értékek lesznek a jellemzők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03