Tényleg olyan rossz a GMO? Ezeknek a gyümölcsöknek biztosan az előnyére válik

agrarszektor.hu
A genetikailag módosított, úgynevezett GMO-s zöldségek és gyümölcsök a mai napig megosztó témának számítanak. Az így előállított növényeknek azonban rengeteg előnye van, nem csak a fogyasztók, de a termesztők számára is. Ilyen a különböző betegségekkel szembeni ellenállás, vagy akár az új, izgalmas ízek megjelenése is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megoszlanak a vélemények a genetikailag módosított termékekkel kapcsolatban, sokan teljesen elutasítják őket, vannak azonban akik látják az előnyeit is. Magyarországon jelenleg tiltott a GMO-s növények termesztése, az Európai Unió országaiban ugyanakkor mindenki maga rendelkezhet arról, hogy engedélyezi-e a termesztésüket. A genetikailag módosított gyümölcsök és zöldségek létrehozásának a célja általában egy bizonyos betegséggel szembeni ellenállás kifejlesztése, vagy egy új íz létrehozása. Elkészült az ötös lista azokról a népszerű zöldségekről és gyümölcsökről, amelyek genetikai módosítása több hasznos tulajdonságot is eredményezett.  

Paradicsom

A közelmúltban robbant a hír, miszerint brazíl tudósok csípős paradicsom előállítását tervezik. A paradicsomban szintén jelen vannak a chili erejét is adó kapszacin előállításához szükséges genetikai információk, itt ugyanakkor alvó állapotban találhatóak meg. Létezik azonban egy olyan génmódosítási technológia, amellyel be lehetne őket kapcsolni, és így aktívvá válhatnának a paradicsomban is. Ez azért lenne hasznos, mert a chilivel ellentétben, a paradicsomot sokkal könnyebb termeszteni, ugyanakkor gasztronómiai szempontból is számos előnye lenne.

Banán

A genetikailag módosított banánok ellenállóak lehetnek a fuzáriumos hervadás néven ismert betegség ellen, amely komoly pusztítást okoz nem csak a banán ültetvényeken, de számos más zöldség és gyümölcs faj esetén is. A kutatók ezért igyekeznek különböző génmódosítási technológiákkal a betegségre ellenálló gyümölcsöket létrehozni.

Szamóca

Édesebb, őszibarack ízű szamóca előállításán dolgoznak amerikai kutatók úgynevezett CRISPR technológia segítségével. A 2018-as Európai Uniós bírósági ítélet miatt azonban a CRISPR-szerkesztett élelmiszerekre is az rendelet vonatkozik, amely korlátozza a géntechnológiával módosított növények ültetését és értékesítését. 

Alma

Az úgynevezett "Arctic apple" olyan alma, amely felvágás után, nem barnul be, így nagy előnye, hogy használatával jelentősen csökkenthető az élelmiszer-pazarlás. A genetikailag módosított fajta jelenleg csak az Egyesült Államokban érhető el, a golden, a fuji és a gala típusok kaphatók ilyen változatban. Ugyanakkor ha Európában is jóváhagyják majd őket, akkor genetikailag módosított termékként kell majd megjelölni.

Papaja

Egy kutató 1992-ben létrehozta az úgynevezett "Rainbow papaya"-t, amely képes megvédeni önmagát a papaja gyűrűs foltbetegsége ellen. A különleges fajta úgy teszi magát ellenállóvá a betegség ellen, hogy a saját genetikai kódjába illeszti be a vírus génjét. Az új fajta létrehozása azért is számított nagy áttörésnek, mert a foltbetegség mindig komoly károkat okoz a papaja ültetvényeken.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?