Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Magyarország nagyon nagy hagymatermesztő volt a rendszerváltás előtt, utána azonban egy jelentős visszaesés történt, ami elsősorban az ország feldolgozóiparának megváltozása miatt következett be - mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke az M1 aktuális csatornán. Az utóbbi években folyamatosan csökkent a hagymatermesztő területek mennyisége, most körülbelül 1500 hektár körül termelnek vöröshagymát illetve hagymaféléket a termesztők.
Magyarország nagyon híres volt a dughagymás, kétéves hagymatermelésről, mára már azonban egy egyéves hagymatermelés, valamint áttelelő hagymatermelés folyik, amivel körülbelül a kétharmadát tudjuk ellátni az ország szükségletének - hangsúlyozta az elnök. Ez évente 10-12 kilogramm, így a szükséglet körülbelül egyharmadát külföldről importáljuk. Magyarországon 2018-ban a 60-70 ezer tonna helyett olyan 40-45 ezer tonna hagyma termett, ennek eredményeként magas volt a termelői, és a fogyasztói ár is - tette hozzá.
Az elmúlt év első harmadában sok csapadék hullott, ami nem tett jót a hazai hagymatermesztésnek. A belvíz miatt a tervezettnél kisebb területen vethettek vörös- és fokhagymát a gazdák, ráadásul az átnedvesedett talajon a megszokottnál egy hónappal később tudták megkezdeni a munkálatokat. A vöröshagyma termelői átlagára az elmúlt években erősen ingadozott. 2012-ben alacsony volt, majd a következő négy esztendőben a termelők szempontjából nagyjából elfogadható volt az ár, de 2017-ben ismét visszaesett.
Magyarországon 2000 óta a vöröshagyma termőterülete csaknem a felére zsugorodott. Egyes termelők szerint Magyarországon gazdaságosan lehetne hagymát termeszteni, az elmúlt 10-15 évben azonban nem volt meg a megfelelő tárolástechnika, értékesítés, illetve piacszerzés az országban. A magyar vöröshagyma versenyképességének javításához hosszabb ideig tárolható fajták termesztésére és a hazai tárolókapacitás növelésére is szükség van, hogy a vöröshagyma minősége a betakarítás után fél évvel is megfeleljen a piaci igényeknek.