15 éve nem volt ilyen Lengyelországban, mint ami idén várható

15 éve nem volt ilyen Lengyelországban, mint ami idén várható

agrarszektor.hu
Lengyelországban a vöröshagyma nagybani piaci ára augusztus eleje óta enyhén emelkedik, de még mindig 8%-kal az előző öt év átlagos árszintje alatti, jelenleg 1-1,4 PLN/kg (95-130 Ft/kg) között alakul. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a belföldi termőterület jelentős bővülése még a szokásosnál alacsonyabb hozamok mellett is az utóbbi 15 év egyik legjobb termését fogja eredményezni a GUS prognózisa szerint.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Piaci szakértők szerint a hagymaárak további alakulását tekintve két forgatókönyv következhet be. Az egyik szerint az árak további emelkedése következik be, mivel van egy olyan meggyőződés, hogy a késői hagymák minősége nagyrészt nem lesz megfelelő, ideértve az importot is - ebben az esetben az ötéves átlag alakulását követheti majd az árszint. A másik lehetőség a piaci hangulat megváltozásával számol, ekkor a 2019/2020-as szezonban megfigyelt csökkenő tendencia érvényesülhet, és akár egészen márciusig csökkenhetnek az árak. A következő hetek eseményei fontos indikátorként szolgálnak tehát a lengyel hagymapiac december-március közötti alakulására - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lengyel termelők számára nyilván az első forgatókönyv számít optimista megközelítésnek. Ezt jelentősen segíthetné egy olyan jó hír, hogy az Afrikába irányuló holland export felgyorsul, mivel csökkenhetne az importnyomás. Egyelőre a hollandok nem állnak rosszul a szállításokkal, de álltak már jobban is. Szintén az első, kedvező forgatókönyvet támogatná, ha Ukrajnában és Moldovában a hagymaárak a tavalyival megegyező vagy annál valamivel magasabb szinten maradnának - jelenleg ez a helyzet: Ukrajnában átszámítva átlagosan 0,27 USD/kg (100 Ft/kg), Moldovában pedig 0,28 USD/kg (105 Ft/kg) az átlagár, ami az előző évek átlagánál magasabbnak számít. Nem ilyen kedvező viszont a helyzet Közép-Ázsia egyik legnagyobb piacának számító Üzbegisztánban, ahol mindössze 0,10 USD/kg (35 Ft/kg) körül alakul a jelenlegi átlagár, míg egy éve ez még 0,18 USD/kg (65 Ft/kg) volt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?