Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A FAO adatai alapján, a kutatók felmérést készítettek arról, hogy 1961 és 2014 között mely szántóföldi növényeket termesztették a legnagyobb mezőgazdasági területeken. Habár egyes régiókon belül nőtt a növények sokfélesége - Észak-Amerikában 93 különböző fajt termesztenek jelenleg, szemben az 1960-as években jellemző 80-al -, globális szinten azonban egyre nagyobb területeken egyre kevesebb fajt termesztenek a gazdák, és szinte mindenhol ugyanarra a néhány növényre redukálódik a kínálat. A nagyobb ipari méretű gazdaságok Ázsiában, Európában, Észak- és Dél-Amerikában szinte mind ugyanúgy néznek ki, és több ezer hektáron termesztik monokultúrában kizárólag a kereskedelmi forgalomban értékes növényeket.
Jelenleg mindössze négy növény, a szójabab, a búza, a rizs és a kukorica foglalja el a világ összes mezőgazdasági földterületének 50 százalékát, a fennmaradó 50 százalékon pedig 152 növény osztozik. A világ mezőgazdaságának sokfélesége a 15-16.században változott meg a legnagyobb mértékben, amikor a kereskedelem globális szinten is fellendült. Az 1990-es évek elején élte fénykorát a mezőgazdasági szempontból fontos növények sokszínűsége, ekkor ugyanis nagyon sok fajt termesztettek az egész világon, azóta azonban jelentősen lecsökkent a számuk.
A kutatók szerint számos problémát eredményez az, hogy egyre kevesebb növényfajt termesztenek a gazdák. Az egyik ilyen a regionális élelmiszer-szuverenitás (függetlenség), az emberek étkezési lehetőségei ezáltal ugyanis évről évre csökkennek, egyre kevesebb élelmiszer közül választhatnak, illetve az eltérő kultúrák szempontjából fontos ételek is veszélybe kerülhetnek. Érdemes ugyanakkor a fenntartható mezőgazdaságot is kiemelni, amely számára komoly kihívásokat jelenthet a termesztett növények sokféleségének csökkenése.