Idén is csavarodott levelű, tafrinás lesz az őszibarackom?

agrarszektor.hu
Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke ez alkalommal egy évről évre visszatérő problémáról osztotta meg gondolatait a nak.hu-val. Az őszibarack tafrinás levélbetegsége ellen ajánlott eredményesen használható készítményeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén januárban is részt vettem azon a ceglédi konferencián, ahol a legjelentősebb cégek ismertették a növényvédő szereket. Egyetlen, új hatóanyagot tartalmazó, III. kategóriás készítménnyel sem találkoztam!

De az I. és II. kategóriások száma sem nőtt igazán. Az okokat ismerjük. Akár 10-12 évig is eltarthat és 200-300 millió euróba is kerülhet egy növényvédő szer kifejlesztése" - mondja Zsigó György,  Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke. Hozzáteszi: így kénytelenek vagyunk a régi szerekkel ismételgetni a permetezéseket. Ennek eredményeként egyre több károsító válik rezisztenssé a hatóanyagokkal szemben. Nincs más út: minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy jó egészségi állapotban tartsuk a növényeinket. Csak ha már nincs más lehetőségünk, akkor vegyük fel a permetezőgépet, tanácsolja a szakember.

Biztosan permetezni kell azonban azoknak a kertbarátoknak, akiknek még régebbi őszibarack-, nektarinfajtái vannak, vagy esetleg olyan szilva- vagy kajszifajtát telepítettek, melyek érzékenyek a tafrina fertőzésére.

A március közepi időjárás kedvezett a gomba terjedésének: lehűlt a hőmérséklet és csepergett az eső. A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek. Zsigó György arra int, ne várjunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni a betegség ellen. Ahol az elmúlt években gondot okozott, ott mindenképpen permetezni kell, mert a kórokozó a rügyekben vagy azok felületén telel át, és már 4 és 14 Celsius-fok közötti átlaghőmérsékleten fertőzni tudja a kis zöld levélkéket. A továbbterjedéséhez a 4-8 Celsius-fok átlaghőmérsékletet az optimális, nemhiába hívják dérgombának is .

Aki elvégezte a rezes lemosást, az lépéselőnyben van, de az érzékeny fajtákon ők is ismételjenek a réztartalmú gombaölőkkel. Rügypattanás után, kisleveles állapotban a modernebb, kevésbé perzselő készítmények közül válasszanak, és az alsóbb dózisokkal dolgozzanak: Champion 2 FL és a WG, Cuproxat FW, Montaflow, Champ DP, Funguran-OH, Kocide2000, Nordox 75 WG, Vitra Rézhidroxid, Copernico Hi Bio, stb.

Kénytelenek vagyunk még a perzselést is kockáztatni a rezek későbbi kijuttatásával, mert nagyon lecsökkent a III. kategóriás tafrina elleni, rézmentes gombaölők száma. Ha jól tudom, még mindig csak egyetlen III. kategóriás, rézmentes gombaölőnk van, a felszívódó (szisztemikus) Score 250 EC, amely pl. Agria Difenokonazol, Alfa-Solo, Difcor 250 EC, Difcor 250, Mavita 250 EC, Yerupaja neveken is kapható.

A Miltox Speciál Extrában a réz mellett a hatását felerősítő mankoceb hatóanyagot is megtaláljuk. A színes bimbós állapotig be kell fejezni a védekezést. A kis leveleket csak apró cseppekkel, tapadást elősegítő segédanyagokkal bíró készítménnyel lehet jól fedni. A fodros levelek leszedésével is lassíthatjuk a betegség terjedését - tanácsolja a szakember.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?