Már biztosra vehető: a szárazság miatt nagyot esik az EU növényiolaj-termelése

agrarszektor.hu
Tavaly ősz óta tart az aszály, amit Európa majd minden részében megéreznek a termelők. Ott, ahol most a tavasz még elviselhető, az ősz nem volt az. A vízhiány első áldozata az őszi káposztarepce volt. A többi olajosmag nem fogja tudni pótolni a kiesést - számol az USDA.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

8,5 százalékkal csökkenhet az unió olajnövényekkel borított területe a 2019/20-as gazdasági évben az USDA számításai szerint. Ennek hátterében a repce vetésekor uralkodó száraz időjárás áll, ami éppen a legnagyobb termőkörzeteket érintte: Franciaországot és Németországot. De Romániában például a bevetett repceföldek felét kell most tavasszal más növénnyel újravetni, annyira gyatrák lettek az állományok.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A kieső területeket csak részben tudja pótolni a tavasszal elvetendő napraforgó és szója. Ennek megfelően a napra területe nőni fog Franciaországban, Romániában és Bulgáriában, míg Magyarországon és Olaszországban csökkenés valószínűsíthető. Szójából a legnagyobb területnövekedés Franciországban következhet be.

Csak nehogy ezt lássuk! Idén nagy ára lesz a repcének

Éves összevetésben az unió teljes növényiolaj-kibocsátása 4,4 százalékkal csökkenhet idén az amerikai agrárminisztérium (USDA) szerint. Ennek oka az, hogy a tavaszi vetésű olajnövényekből több terem a tavalyi eredményhez képest. Napraforgóból a tavalyi remek betakarítás után csak csekély javulás várható, szójababból azonban akár 4 százalékkal is több kerülhet a raktárakba idén. Ezzel szemben

a repce termésmennyisége nyolc százalékot zuhanhat. A repcekészlet a gazdasági év végére akár negyven százalékkal is zsugorodhat Európában.

Ezzel párhuzamosan tovább növekszik az igény a napraforgóolaj és -liszt iránt, ami egyre inkább kiélezi a versenyt a szója és a napraforgó között az olajütőkben. A szójabab tavalyi extrém magas importja idén egy kissé visszaeshet - állapítja meg az amerikai szaktárca.

Nem rég egy cikkünkben a napraforgó piaci kilátásait elemeztük. Mielőtt nagyon elbíznánk magunkat, és minden lehetséges területet bevetnénk naprával, gondoljuk meg: Ukrajnában is ismerik az európai terméskilátásokat, és mindent meg fognak tenni a bőséges napraforgótermésért.

EZ IS ÉRDEKELHET

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?