Eldőlt a 'tányér vagy tank' dilemmája: agrofotovoltaikus rendszerben mindkettő megtelik

agrarszektor.hu
Az áramtermelés német viszonyok között 10-szer olyan jövedelmező tud lenni, mint az élelmiszer-előállítás, ugyanakkor Baden-Württembergben a föld is nagyon drága kincs. Éppen ezért olyan kísérletbe fogtak, hogy egyikről se kelljen lemondaniuk. Az "agrofotovoltaikus" rendszer tökéletes megoldásnak látszik: nagyobb termésmennyiség mellett villamosenergiát is nyerünk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kutatás mozgatórugója az volt, hogy Németország 2022-re lekapcsolja az atomerőműveket, ugyanakkor a szélenergia nem mindenhol nyújt megoldást a kieső energiamennyiség pótlására. A föld viszont éppen azokban a térségekben a  legdrágább, ahol a legkevésbé fúj a szél. Vagyis ha a napenergia hasznosítása mellett döntenek, akkor ezt a föld termőképességének lehető legteljesebb megőrzése mellett kell megtenni. Úgy néz ki, ez sikerül is.

A napenergia-rendszerek fejlesztésén dolgozó Fraunehofer ISE 2017-ben kezdte el a projektet, és már ekkor 160 százalékra növelték a területhasználat hatékonyságát ahhoz képest, mintha csak agrártermelést, vagy csak napenergia-hasznosítást végeztek volna rajta. A tavalyi aszályos nyárban pedig egyenesen 186 százalékosra emelkedett a területen folyó termelés hatékonysága.

Zellerpalántázás a szolármodulok alatt

A Boden-tó mellett, 0,3 hektáron folynak a mérések az 5 méteres magasságba elhelyezett, 194 kW-os teljesítményű szolármodulok alatt. Ilyen magasság mellett a hagyományos szántóföldi művelés valamennyi technológiai lépése a szokásos módon végezhető. A heggelbachi gazdatársulás őszibúzát, krumplit, füvesherét és zellert vetett az utóbbi szezonban. Mindegyik magasabb termésátlagot hozott, mint kontrollparcellák. A tűző napsütésben kifejezetten előnyösnek bizonyult a modulok árnyékoló hatása. A vízigényes zellerből 12 százalékkal termett több, krumpliból  és búzából 3 százalékkal lett nagyobb a termés, míg a füveshere igényelte volna a napot, így hozama 8 százalékkal csökkent. Eközben a szolárcellák a kontrolhoz képest 83 százalékos teljesítményt adtak (jóval nagyobb térállásban lettek kihelyezve). Így az összesített eredmény 186 százalékos teljesítményt mutatott a 'vagy-vagy' megoldáshoz képest.

A szolármodulok alatt a besugárzás mértéke 30 százalékkal volt kevesebb a nyílt terephez mérten a mérések alapján. A napelemek hatottak a csapadékeloszlásra és a talajhőmérsékletre is. A búzaállományban nemcsak a talajhőmérséklet volt alacsonyabb a modulok alatt, mint a tűző napon, hanem a talajnedvesség is több volt.Télen és a többi kultúrában ellenben itt volt szárazabb a föld. A besugárzott napenergia mennyisége tavaly 8,4 százalékkal múlta felül az előző évit, ez az energiatermelést 2 százalékkal emelte meg 2018-ban.

A kutatók abban bíznak, hogy a napenergia helybeli felhasználása is egyre inkább terjedni fog. Két évvel ezelőtt már megjelentek a mezőgazdaságban is a teljes egészében akkumulátorral üzemelő John Deere és Fendt tarktorok.

Ezzel el is dőlt a 'tányér vagy tank' dilemmája. A gazdák ma már egyszerre mindkettőt képesek megtölteni"

 - magyaráz Stephan Schindele, a projekt vezetője. Az eddigi tapasztalatok alapján az agrofotovoltaikus rendszer különösen a forró, száraz klímájú területekre ajánlott, ahol a növények és állatok egyaránt profitálnak a panelek árnyékoló hatásából. Például Indiában az első teszteredmények szerint a paradicsom és a gyapot 40 százalékkal több termést ad a szolárcellák alatt. Az APV Resola névre elkeresztelt projekt záróeseménye idén május 6-án Berlinben lesz.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06