Fáznak a növények, de van esély egy "normális" aratásra

agrarszektor.hu
Megjött a várva várt csapadék, most már csak melegebbre lenne szüksége a növényeknek. Globális szinten nem viselte meg az időjárás a növényzetet, de a piaci előrejelzések egy kissé túl optimistának tűnnek. Hiányra azonban nincs okunk készülni, még a belpiacon sem.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Túl vagyunk az első idei nagy megpróbáltatáson - az elmúlt két hétben mindenhova megérkezett a várva várt csapadék. Országos szinten legalább 45, de inkább 70 mm eső hullott, és ez a jelentések alapján feltöltötte a talajok felső rétegeit. Most már azt várjuk, hogy az 50-100 cm-es mélységig is eljusson a felszínről a víz, és ezzel újra kialakuljon a folyamatos nedvesség a mélyebb zónákban is.

20 centis rétegig minden rendben, a mélyebb szintek még várnak egy kis esőt

Az egyik szemünk így már nevethet, de jól jönne már egy kis meleg is a növényzet fejlődéséhez. Elnézve egy-egy búzatáblát, megerősödött az állomány, a néhány napja még látható talajfelszín eltűnt. Ez jó jel. Közelebbről azonban látszik az is, miért volt még  áprilisban is ritkás az állomány: gyenge volt a bokrosodás. Igaz ez a repcére is, nem ágazódtak el úgy a növények, ahogy szoktak. A virágzást nézve viszont itt bízhatunk a növények regenerációs képességében, és van esély a jó közepes termésre.

A tavaszi vetésűeket érintette leginkább a hideg. Az áprilisban elvetett kukorica és napraforgó megsínylette a hűvös időjárást. Nem csak eső, hanem nap és meleg is kell az erőteljes fejlődéshez, és most ebből keveset kaptak a növények. Fáznak, szükség lenne már a melegedésre a biztató folytatáshoz.

Elemzőként nekem is úgy tűnik, hogy nemzetközi téren kicsit már túlságosan is optimisták az előrejelzések, így a tőzsdei jegyzések is folyamatosan csökkennek.

Az időjárás összességében nem volt rossz eddig. Persze vannak jelentős eltérések, főleg az USA-ban, ahol túl sok volt a csapadék, de az Atlanti-óceántól az Uralig vett Európában a búza és a kukorica is szép. A repce vegyes képet mutat, a napraforgó is inkább a tavalyi szintek körül alakulhat. A legfrissebb előrejelzések alapján - bár olajosmagvakból Európában rosszak a terméskilátások -, globális készletemelkedést jeleznek 2020-ra. Ez figyelmeztető lehet a többi termékre nézve is. Az európai jegyzések most a 2017 tavaszi szinteken vannak, és

most úgy látni, az árakat tekintve a 2017/18-as szezonhoz hasonló lehet ez az évünk is.

Ebből számomra az következik, ne várjunk jelentős áremelkedést a közeljövőben. Nézzük meg inkább, hogy az ó-termésre van-e még kereslet, és ha igen, lépjünk. Az új termés sorsa még bizonytalan. Ha bejön egy május végi, júniusi száraz periódus, akkor  kialakulhat itthon egy lokális, "Kárpát-medencei" piac. Én egyelőre még az

5 millió tonnát közelítő magyar búzaterméssel számolok, ami azt jelenti, hogy nem a belső piac lesz az ármeghatározó, hanem az export.

Az árpa, repce, kukorica előre eladásáról nem nagyon hallani, napraforgónál esetleg megmozdulhatnak a feldolgozók, de pillanatnyilag még nem aktív a kereskedelem. Az elmúlt hetek pangása után remélhetőleg megint élénkülni fog a terménypiac.

Bidló Gábor, Prudens Ceres Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?