Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Gyuricza Csaba felhívta rá a figyelmet, hogy az időjárási szélsőségek egyre sokasodnak, és aggasztó, hogy az 1901-es rekord óta a 2018-as volt a legmelegebb év Magyarországon, valamint a tíz legmelegebb évből nyolc az ezredforduló utánra esett.
- mondta a szakember. Elsősorban a víz megtartására kell ügyelni, aminek módja a helyes talajművelés. A hibák közé sorolható, hogy a rossz technológiai fogások miatt már a víz befogadását sem tesszük lehetővé azzal, hogy tömör rétegek vannak a talajban. Ezt különböző mélységű műveléssel és a menetek számának csökkenétésével lehet orvosolni. Másik oldalról pedig, ha nem zárjuk le a talaj felszínét, akkor hagyjuk elpárologni a nedvességet. Ezt nyáron takaróréteg hagyásával, illetve másodvetésű zöldtrágyanövényekkel lehet mérsékelni. Nagyon vízpazarló a nem megfelelő időben végzett szántás is.
- fogalmazott Gyuricza. Szavaiból kiderült, a kora őszi vetésűek előtt "tilos" az ekéhez nyúlni, és később is erősen meggondolandó. Az interjú további részében azokra a nemesítési munkákra hívta fel a figyelmet, amelyek a növények aszálytűrését célozzák. Igaz, nehéz versenytfutni a klímaváltozás tempójával, de meg kell próbálni. 8-10 évet elvesz egy lágyszárú növény keresztezéses átalakítása, ami egy fásszárú esetén inkább 20 évbe telik. Szerencsére a kutatók már régóta dolgoznak azon, hogy a száraz körülményeket jobban viselő fajtákat állítsanak elő. Gyuricza Csaba külön kiemelte a szója ilyen irányú nemesítését, hiszen ez a hírhedten pára- és vízigényes növény kulcsfontosságú lenne Magyarország takarmányfehérje-ellátásában. Fontosnak érezte még a málna és a csonthéjasok terén végzett nemesítői munkát, valamint azt, hogy egészen új fajok is megjelentek a magyar köztermesztésben, mint a kivi és a füge.