Komlótermesztők figyelem! Itt az új támogatásról szóló rendelet

agrarszektor.hu
Megjelent a komlóültetvény létesítéséhez igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű támogatásról szóló rendelet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon a rendszerváltást megelőző évtizedekben jelentős mértékű komlótermesztés folyt - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A söripar átstrukturálódása, valamint privatizációja során a magyar komlóágazat elveszítette hagyományos piacát és közvetlen árversenybe került a jelentős európai termesztő országokkal. A meglévő hazai ültetvények fajtaösszetétele egyre kevésbé felel meg a sörfogyasztók ízlésének, ami szintén hozzájárul a magyar termelőknek a hazai piacról való kiszorulásához. Ennek eredményeképpen az utóbbi évekre gyakorlatilag megszűnt a hazai komlótermesztés, az ültetvényeket és a feldolgozó üzemeket felszámolták.

EZ IS ÉRDEKELHET
A fentiek miatt szükséges - a söriparral való együttműködésben, korszerű fajtaválasztás és termesztéstechnológia alkalmazása mellett - a magyar komlótermesztés újraindításának ösztönzése. Az ipar igényeinek hazai forrásból történő kielégítésén túl emellett szól a munkaerőpiaci hatás is, amely lehetővé teszi a hátrányos társadalmi és gazdasági helyzetű kistérségek népességmegtartó képességének javítását. A jogszabályalkotás célja a komlóültetvény létesítéséhez szükséges beruházás forrásigényének részbeni biztosítása mezőgazdasági csekély összegű nemzeti támogatás formájában, melyre a vonatkozó szabályokat a 37/2019. (VII. 26.) AM rendelet tartalmazza.

Címlapkép forrása: (MTI/EPA/Martin Divisek)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?