Így látják az idei szüretet a hegyvidéki termelők

Agrárszektor
Csak akkor éri meg a szőlő, ha magunk készítjük és adjuk el a bort - állítják a megkérdezett szőlősgazdák az Egri és a Tokaji borvidéken. A család apraja-nagyja kint dolgozik a hegyen, aztán a bort háztól és fesztiválokon értékesítik. Nem várnak a 100 forintos felvásárlási ajánlatra, a termés mennyiségét pedig okosan szabályozzák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Tokaji bovidéken a korai sárga muskotállyal még csak most kezdődött el hivatalosan a szüret, de az igazi nagy fajták szedése jóval később indul. Októbertől már a fumintot és a hárslevelűt is szedni fogják. "Nem érdeklődött még senki a szőlő iránt, de én egyébként sem adok el és nem is veszek. Úgy csinálja a család ezt a 4,5 hektárt, hogy se külső munkaerőre, se alapanyagra ne legyen szükségünk. A rokonság metsz és szüretel, nem is merném másra bízni. A szőlőt mind feldolgozzuk és apránként adjuk el a bort. Fesztiválokra járunk, háztól étékesítünk, csak így éri meg" - meséli egy tállyai kis cég vezetője, aki már 40 éve foglalkozik szőlőtermeléssel,  borkészítéssel.

"Elhiszem én, hogy nagy volt a tavalyi termés, de nem így kellene a termelést korlátozni" - reagál a tapasztalt  szakember a zöldszüretet és a termés mennyiségét firtató kérdésre. "Hallottam a zöldszüretről, talán 600 hektáron végezték el a Tokaji borvidék 6000 hektárjából...

Döntsék el, hogy a termés megsemmisítését, vagy a szőlőtelepítést támogatják, a kettőnek együtt semmi értelme. Maguk a termelők is tehetnek azért, hogy kisebb legyen a kínálat. Mindenkinek ügyelnie kellene rá, hogy hektáronkélnt 70-80 mázsánál több szőlő ne legyen - úgy kell hajtást válogatni és metszeni a vesszőt!"

A mai szőlőárakat lehangolónak tartja, mert míg három éve 120 forint fölötti áron vették át a termést, addig ma már a 100 forint is nagy szó lenne. Napszámosokkal nem is bírná a költségek növekedését, inkább a család és a rokonság végzi a munkát - lassan, de biztosan, nagy szakértelemmel. "Szép a szőlő, elkerültek a betegségek és a kártevők is. Tegnap megkaptuk az esőt is. Ha egy szép indiánnyár jönne, jól aszúsodna. Egy előszüretet és késői szüretet tervezünk. Azt is komótosan végezzük, egyszerre 2-3 pár dolgozik csak a sorokban. Nem szorulunk rá senkire, így a 4,5 hektár eltartja az egész családot."

Az Egri borvidéken szintén mintegy 6000 hektáron termelik a szőlőt, zöldszüretet csak azok végeztek, akik saját maguk nem képesek feldolgozni a termést, "ad hoc" módon értékesítenek, és akkor sem tudható előre, hogy mikor lesznek kifizetve. "Mi magunk készítjük a bort és háztól értékesítjük" - meséli egy egerszalóki családi gazdaság egyik vezetője, ahol az össztermés nagyjából 900 hektoliter bor szokott lenni. Mint mondja, nem törekszenek többre, mert nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos.

10-12 fajtával dolgozunk, mindegyikből legalább 30 hektót meg kell termelni ahhoz, hogy megfelelő legyen a választékunk, de blauburgerből vagy cabernet sauvignonból 100-100 hektót tartunk.

Csak egy kevés traminit szoktunk vásárolni szüretkor, talán 10-30 mázsát, és eladni is nagyjából ennyi szőlőt szoktunk, ha túl nagy a termés. A családból négyen dolgozunk a birtokon és még 4-5 embert tudunk foglalkoztatni, szinte egész éven át."

A szüreti időszak hat héten át tart az egerszalóki gazdaságban, ebből nagyjából  20 nap maga a munka. Egy présbe egy konténernyi szőlő fér bele, ezt 6-8 ember egy nap alatt tölti fel. Az idei termést mennyiség és minőség szempontjából is szinte tökéletesnek látja a megkérdezett szakember. "30 éve csináljuk már. Ha megvan a minőség, és magunk értékesítünk, akkor meg lehet élni belőle."

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06