Ezek a szőlő szüretelésének legnagyobb buktatói: sokan már az alapoknál hibáznak

Ezek a szőlő szüretelésének legnagyobb buktatói: sokan már az alapoknál hibáznak

agrarszektor.hu
Bármennyire is egyszerűnek tűnik a szőlő szüretelése, ahhoz, hogy jó munkát végezzünk, és megfelelő minőségű és mennyiségű termést takarítsunk be, érdemes néhány szabályt betartani. Így a betakarítás előtt nem árt tájékozódni a szőlő zökkenésmentes szüretelésének technikai tudnivalóiról, a gyümölcs helyes feldolgozósáról, valamint a pince és annak legfontosabb berendezéseiről sem.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A pince a bor tárolására és érlelésére szolgáló építmény, talán így lehet a legegyszerűbben definiálni - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A legjobb pincéket hagyományosan sziklába vagy földbe vájják, több méter mélyen, lépcsőzetesen jutnak el magához a pince térhez. A földbe vájt pincék évi hőingadozása 3 °C fok, a sziklába épített viszont 1-2 °C fokot ingadozik télen - nyáron. A fehérborok tárolására 11-12 °C fok, míg a vörösborokéhoz 13-14 °C fok az optimális hőmérséklet. Amennyiben nem rendelkezünk megfelelő pincével, akkor a nyári felmelegedés előtt a bort ajánlatos lepalackozni. Mindenkor szem előtt kell tartanunk, hogy a bor nagyon érzékeny ital, mely a pince levegőjéből is képes a szagokat, illatokat magába venni, ezért kiemelten fontos a pince higiénia és a rend, tisztaság fenntartása. A szellőztetést jellemzően szellőzőkéménnyel oldhatjuk meg, mely a kéményhatás elve szerint az elhasznált levegő a kb. 20-30 cm átmérőjű szellőzőcső végén lévő kürtő nyílásain távozik, és helyette a mélyebben lévő nyílászárokon friss levegő érkezik. A must erjesztésénél az erjedéskor keletkező szén-dioxid elvezetésénél is fontos szerepet játszik.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Amennyiben új pince kialakítását tervezzük, akkor azt a feldolgozni kívánt szőlőhöz kell kialakítani. A fahordók, tartályok, üvegballonok űrtartalmát a palacktárolót optimalizálni a mustgyűjtés, ülepítés, erjesztés, bortárolás és a kezelése feladatokra. Továbbá gondoljunk arra is, hogy a pince, vendégek fogadására is alkalmas legyen, ahol gyakorta életre szóló emlékek, nagy beszélgetések, barátságok, szerelmek köttetnek. A pince legfontosabb berendezései a fahordók, melyek több ezer éve használatosak, és máig korszerűek és igazán komoly borkülönlegességek, vagy túlérett aszúsodott szőlőből készült borok, és a vörösborok érlelésénél szinte nélkülözhetetlenek. Újabban egyre jobban terjednek a saválló rozsdamentes acél tartályok. Erjesztésre is alkalmasak az alacsony hőleadásuk miatt és a nyári meleg időben még tovább fokozható a tartálypalást permetező vízhűtésével. Reduktív borok és a már kifejlett borok tárolására is ideális, mert ilyen körülmények között nehezen vénülnek el. Úszófedeles tartályoknál a tartályfedél a borszintre süllyeszthető, így a tartályok a fogyás ellenére is mindig "teletöltve" vannak.

Az úszófedél tömítésére leggyakrabban felfújható szilikontömlőt használnak, mellyel elzárják a bort a levegőtől. Az úszófedél peremét ne felejtsük el borkénnel beszórni az ecetesedés ellen. A műanyagipar fejlődésének köszönhetően, ma már műanyag úszófedeles tartályok is beszerezhetők, melyek lényegesen olcsóbbak, mint a rozsdamentes acél tartályok. Üvegballonok is részét képezhetik a pincének, főleg házikerti borászkodás estén. Tökéletesen légmentesen zárhatók. Üres üvegballon töltése előtt vizes öblítés ajánlatos, szaknyelven a vízdoh kiiktatásához. Az üres ballon belső falán megtapadó vízfilmen penészgombák telepedhetnek meg. A tartályok kénezését mindhárom tartálytípus estén mellőzzük.

Az optimális szüreti időpont meghatározása csak látszólag könnyű feladat. A szüret és így a szőlő minősége döntően befolyásolja a bortermelés eredményességét. A teljes érés időszakában a cukorbeáramlás fokozatosan lassul, ezt refraktométerrel az érési időszakban többször ellenőrizzük, ugyanakkor a savcsökkenés még folytatódik. A teljes érettséget akkor éri el a szőlőbogyó, amikor a levelekből, már nem szállítódik több cukor a bogyókba, és rendszerint a fürtkocsány elfásodik. Ezt követően a túlérés következik be, és kedvező száraz időjárási körülmények esetén, bogyótöppedés alakul ki, és a fürtön belüli túlérett bogyók aszúszemekké fejlődnek. Az aszúszemeket külön szedve, vagy egybeszüretelve különleges minőségű borokat készíthetünk. Jelen pillanatban a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően sok helyen találkozhatunk ilyen fürtökkel.

A szüret technikai lebonyolításánál az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • Másodterméseket, amennyiben fajtára jellemző és van a tőkén, azt ne szedjük le, mert többnyire érettlen és zöld ízt kaphat a bor.
  • A szőlőfürtöket kézi metszőollóval ún. hegyes pengéjű szüretelő ollóval érdemes levágni, mert késsel csak jelentős bogyóhullással tudjuk leválasztani.
  • A szedőedények mindig legyenek tiszták, az új edényeket trisós oldattal mossuk át, majd vízzel alaposan öblítsük le. A vasedényeket mellőzzük, mert később a bor fémízűvé válhat, ún. fémes törést szenvedhet, rozsdamentes edények természetesen használhatók.
  • Zsákot, farekeszeket, kosarat lehetőleg ne használjunk, mert azok megsérthetik a bogyót, és ne nyomkodjuk, mert a kifolyó mustban káros mikroorganizmusok szaporodhatnak fel.
  • Esős időben vagy közvetlen utána ne szüreteljünk, mert a keletkező must kb. 5%- kal hígul a fürtök vízfelvétele folytán.
  • Az élelmezésegészségügyi várakozási időket is szigorúan tartsuk be a szüret idején is.
  • Lehetőleg annyi szőlőt szedjünk le, amennyit aznap feltudunk dolgozni.
  • A szüret általában mindig jó hangulatban telik, azonban ne feledkezzünk el a munkavédelmi szabályok betartására és betartatására, és a gyakorlatlan szedők megfelelő technikai instrukciókkal való ellátására.
  • A szőlőszüret befejeztével a szedőedényeket és eszközöket alaposan mossuk el.

A szedés és a zárt helyre behordás után következnek a pincében, présházban végzendő borászati munkálatok. Mindezek első műveletsora a szőlő feldolgozása, melynek fontosabb műveletei a következő cikkben kerül bemutatásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?