Jön a napraforgóvágás: ha így marad az idő, a termésveszteség 5 százalék alatt lesz

agrarszektor.hu
Ami a repce fejlődésének jót tett, az a vágás előtt álló napraforgóban kisebb riadalmat okozott. Ha csapadékosra fordul az idő, támadásba lendül a fehérpenészes és szürkepenészes tányérrothadás is. A kukoricatáblákon már most is több a baj - írta meg dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében a magyarnovenyorvos.hu-n.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szeptember második hetében megérkezett az ősz az országba. Az esőknek köszönhetően a repcével elvetett vagy vetésre váró területek kellő mennyiségű nedvességet kaptak a gyors és egyöntetű keléshez, és a talaj átnedvesedése is kedvezett a jobb minőségű talajmunkáknak. Az aratásra váró napraforgónak nem jött jól a csapadék, de a tányérbetegségeknek szerencsére még kevés idejük volt a felszaporodásra.

Az erősebben fertőzött területeken a fehérpenészes (szklerotíniás) tányérrothadás mértéke még nem haladja meg az 5 százalékos szintet, és hasonló nagyságrendű a szürkepenészes (botrítiszes) tányérok száma is. A növények gyors felszáradása esetén az aratás kezdetéig nem tud növekedni a fertőzés, de ha a napokban további esőzések lesznek, az károsan hathat a termés minőségére, és nagyobb lesz a termésveszteség. A makrofominás szártörés miatti veszteségek elsősorban ott növekedhetnek, ahol a szél ledönti a beteg növényeket, és a betakarító gépek nem képesek learatni azt. Az ütemes aratás utáni gyors és jó minőségű száraprítás megkönnyíti az őszi kalászosok vetése előtti talajmunkákat.

Már csak a csemegekukorica táblákon lehet találni friss kukoricamoly-fertőzést, de ott jellemzően védekeznek a kártevő ellen, ezért nem lesz magas a kártétel. A takarmány céljából termesztett kukoricatáblákon viszont általánosan magas a fertőzés, nagyon sok lesz a csőkártétel is. Ugyan újabb fertőzés már nem várható, de a kukoricamoly és hozzá társult gyapottok-bagolylepke általi kár  sokfelé magas lehet. A szeptember eleje óta lehullott csapadék miatt máris megjelentek a fuzáriummal fertőzött kukoricacsövek. Ha további esőzések lesznek a következő napokban, a fuzáriumfertőzés erősödni fog, ezért figyelemmel kell kísérni a betegség terjedését, és szükség esetén korábban kell megkezdeni az aratást.


Miközben már több helyen elvetették az őszi káposztarepcét, még most is igen sok az elhanyagolt repce-árvakelés. Ezeken növényeken a nyár folyamán felnövekedett egy kártevőgeneráció. Az ilyen táblák szomszédságában még a rovarölő szerrel csávázva elvetett növények sincsenek biztonságban az áttelepülő kártevőktől. Az árvakelések korábbi felszámolása elengedhetetlen fontosságú lett volna a fertőzési lánc megszakítása érdekében, ha ez elmaradt, akkor számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre. Ugyanez a veszély leselkedik a hamarosan elvetendő őszi árpára és búzára a nyár folyamán elhanyagolt kalászos gabonatarlók irányából. Az árvakeléseken már most jelentős a levélfoltosság, a lisztharmat, a rozsda és a levéltetű jelenléte, de még van lehetőség ezek felszámolására.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06