Kiderült, melyik őszibúza bírta az idei aszályt: a legjobb fajta csaknem 2 tonnát vert a legrosszabbra

agrarszektor.hu
Összesen 45 őszi búzafajtát teszteltek az ország tíz különböző pontján. Az idei aszályos évjáratban a legjobb búza majdnem 2 tonnát vert a legrosszabbra. El kell ismerni, hogy a legmagasabb nyersfehérje-tartalmú fajták között a nyugati nemesítésű búzák is ott vannak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Összesen 45 őszi búzafajtát teszteltek az ország tíz különböző pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács posztregisztrációs kísérletében. A kísérletek felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat ebben az évben is a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) látta el.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A szegedi, a karcagi és a martonvásári genetikák mellett benevezte a versenybe a búzáit az Agromag, az Isterra, a Karintia, a KWS, a Limagrain, az RWA, a Saatbau Linz,  Saaten-Union és a Syngenta is. 2018 őszén összesen 10 helyszínen - Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Jászboldogházán, Tordason, Szarvason, Iregszemcsén, Eszterágpusztán, Székkutason, Újfehértón, valamint Gyulatanyán vetették el a búzákat a Nébih szakembereinek segítségével.

A kísérletsorozat fajtáit két éréscsoportra bontva állították be. A korai éréscsoprt 24, a középérésű 20 fajtát/hibridet tartalmazott. Mindez érzékelteti az eltolódást a korán virágzó és aratható változatok irányába. Az idei évjárat világosan megmutatta, hogy mekkora kárt képes okozni a szemek fejlődésében az aszály. Bár a korai fajták számára elvileg kevesebb idő áll rendelkezésre a szemképzéshez, de a fejlődés kritikus fázisaiban adott esetben jobb körülményeket találnak, mint a későbbi érésű tásaik. Érdekes, hogy idén a két éréscsoport teljesen "összeért", a korai fajták kalászolása csupán pár nappal előzte meg későbbiekét, és az érésig eltelt idő szinte ugyanannyi volt. A korai csoport terméseredményei (t/ha) ezzel együtt jobbnak bizonyultak.

Korai csoport

Középérésű csoport

Érdemes végigböngészni a kísérlet részletes eredményeit, mivel azok sokat elmondanak a fajta termésbiztonságáról, illetve az adott termőhelyi viszonyokra való alkalmasságáról. A kutatás a minőségi paraméterekre is kitért. El kell ismerni, hogy a legmagasabb nyersfehérje-tartalmú fajták között az osztrák (és francia) nemesítésű búzák is ott vannak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?