Nincs idő a pihenésre: több kártevő is fittyet hány a hűvös, kora őszi időre!

agrarszektor.hu
A hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan több rovarkártevő aktivitása is alábbhagyott, de néhány gyümölcsmolyfaj, a nyugati dióburoklégy és több bagolylepkefaj és hernyóik még komoly károkat okozhatnak, figyelmeztetett dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt napokat csendes, nyugodt, kora őszi időjárás jellemezte, a nappali hőmérséklet 20-23 fok között mozgott, az éjszakák viszont 15 fok körülire hűltek, bőséges harmatképződéssel. A földeket csak kisebb esők érték a hónap közepén, azok is főként a Dunántúlon. Ezért jó ütemben halad a szántóföldi és kertészeti növények betakarítása és az őszi talajmunka is.

A gyümölcsmolyok rajzása gyakorlatilag megszűnt mostanra, már csak a keleti gyümölcsmoly repül. A szőlőben viszont még aktívak a kígyóaknás szőlőmolyok, valamint a polifág amerikai lepkekabócák.  Már eddig is komoly károkat okozott a diótermésben, még most is aktívan repül a nyugati dióburoklégy is.

A legaktívabbak jelenleg a különböző bagolylepkefajok, különösképpen a felkiáltójeles, a gamma- és a gyapottok-bagolylepke, bár az utóbbiak repülése egyes tájegységeken erősen lecsökkent, ezért ennél a kártevőnél inkább a hernyók kártétele lehet jelentős mértékű. Különösen a különböző szabadföldi paprikafélékben és a paradicsomban, valamint a másodvetésű zöldbabban nagy a kártétel, ez utóbbiban a hüvelyek kiodvasítása miatt.

A nyár folyamán gondozatlan, kigazosodott területeken továbbra is óriási károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója, a mocskospajor. Polifág kártevő, vagyis minden növényt képes kipusztítani, növekedésével párhuzamosan egyre több növényt rág szét éjszakánként. Jelenleg a másodvetésű növények és az átteleltetésre szánt növénykultúrák esetében kell különösen figyelni rá. A mocskospajor kifejlett lárva alakban telel át, ősszel az első fagyokig táplálkozik, de még a tavaszi bebábozódás előtt is károsít egy rövid ideig.

Így fejlődik a selyemfényű puszpángmoly is, amely már július vége óta repül, de még most is nagyon aktív. A nyári nemzedék első hernyói már most tetemes károkat okoztak a bukszusok lombozatában, de még fognak új lárvák kikelni. A kártétel a fagyos napok kezdetéig fog tartani, de a lárvák az áttelelés után tavasszal is táplálkozni fognak még.

Ugyan némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja károsít még. A házi kertektől a szántóföldig mindenütt megfigyelhető a zöld vándorpoloska valamennyi fejlődési alakja, és a hűvösebb éjszakák miatt egyre többet lehet majd látni a lakóépületek nyílászáróin és a falakon. Már most érdemes minden rendelkezésre álló eszközzel megakadályozni a kártevő bejutását a lakásokba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?