Meglepő eredményekkel zárult a betakarítás: megtudtuk, miből mennyi termett idén

agrarszektor.hu
A szántóföldi növények őszi betakarítása november első felében sikeresen befejeződött Magyarországon, a betakarított növényeket biztonságosan betárolták. A betakarítás sikeres elvégzése mellett a gazdák az őszi vetésekkel is ütemesen haladtak idén. Az 1 millió hektáros őszi búza vetésterületének készültsége jelenleg 97%-os, a többi őszi vetésű gabonáé pedig gyakorlatilag befejeződött.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legnagyobb területen termesztett őszi betakarítású szántóföldi növényünk a kukorica, amely idén 982 ezer hektáros területről 8 tonna/hektárt kissé meghaladó hozammal, összesen 7,8-7,9 millió tonnás termést adott - írja közleményében az Agrárminisztérium. Napraforgóból 561 ezer hektárról - Magyarországon történelmi rekordnak számító 3 tonna/hektár feletti országos átlaghozam mellett - 1,7 millió tonnás termést takarítottak be. Szójából 60 ezer hektáros termőterületről 2,86 tonna/hektáros hozammal 170 ezer tonna termett.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián többek között a gabonapiac aktualitásairól, illetve a takarmányozás legújabb trendjeiről is szó lesz majd. 

A korábbi évekhez viszonyítva a betakarított terület nagysága a kukorica kivételével enyhén csökkent. Ugyanakkor a rendkívül kedvező hektáronkénti hozamoknak köszönhetően az összes termés mindhárom növényfajnál lényegesen - kukoricánál 7%-kal, napraforgónál 6%-kal, szójánál pedig közel 14%-kal - meghaladta az elmúlt öt év átlagteljesítményét.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58