Évkezdés: már lehet fejtrágyázni, de csak a megengedett területeken

Évkezdés: már lehet fejtrágyázni, de csak a megengedett területeken

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében hívta fel rá a figyelmet, hogy a téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett. A nitrátérzékeny területeken azonban még nem lehet trágyázni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ország mezőgazdasági területéből közel 4 013 100 hektárnyi nitrátérzékenynek minősül, ahol trágyát kijuttatni október 31. és február 15. között nem lehet, tekintve, hogy ezen időszakban a víz mozgása dominánsan a gravitációt követve lefelé irányul, olvasható a NAK oldalán. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor töltődhetnek fel az ország talajai vízzel, ha azt az agrotechnikai hibák (pl. eketalpréteg) nem akadályozzák meg. Ebben a tilalmi időszakban a csapadék a mélyebb rétegekbe juthat, s magával viheti a mobilis tápanyagokat, mint pl. a nitrátionok. A növényzettel borított, magasabb hőmérsékletű időszakban, amikor a trágyakijuttatás nem tiltott, a kimosódás kockázata már nem jellemző, hiszen a növényi gyökérzet szívó hatása illetve a párolgás felfelé irányuló vízmozgást eredményezhet. (Természetesen a tilalmi időszak módosítása igényként merül fel, de a jelenlegi szabályozás szerinti időszak a fenti.)

A téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett. Trágyázószer talajra ez időszakban sem kerülhet, ha a talaj fagyott, vízzel telített, vagy hóval borított. A nitrátrendelet módosításához kapcsolódóan a NAK kezdeményezte valamennyi őszi vetésű kultúra esetében a február 1-től történő fejtrágyázás lehetőségét, azonban az Európai Bizottság a tilalmi időszak ilyen jellegű rövidítését akkor fogadja el, ha tényekkel alátámasztottan bizonyítható, hogy ez nem okozza, nem okozhatja a környezet nitrátterhelését. A vizsgálatok elkészítése indokolt tehát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?