Hivatalos! Áprilistól betiltják a legnépszerűbb rovarölő szereket Magyarországon

Hivatalos! Áprilistól betiltják a legnépszerűbb rovarölő szereket Magyarországon

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok megújításának elutasításáról döntött. Ennek értelmében 2020. február 16-ig az Európai Unió minden tagállamában visszavonják a legnagyobb mennyiségben felhasznált rovarölő szer hatóanyag, a klórpirifosz, valamint a klórpirifosz-metil összes készítményét. A bizottság a forgalmazásra és felhasználásra adható türelmi idő lejáratát 2020. április 16. napjában állapította meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy azt az agrárszektor.hu a napokban már megírta, mivel a neonikotinoidos csávázószereket betiltották, most a kukorica talajfertőtlenítésére koncentrálnak a termelők, ám a vetés előtti védekezésre idén utoljára vethetőek be klórpirifosz készítmények. A tiltás most hivatalos lett, az Európai Bizottság ugyanis úgy döntött a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során, hogy a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok megújítását elutasítja. Lapunkat arról tájékoztatták a szakemberek, hogy így megszűnik a kukoricabarkó elleni hatékony védekezés lehetősége, hiszen mostantól csak a rövidebb hatástartamú, kevésbé mérgező talajfertőtlenítők, illetve permetszerek maradnak a palettán. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az első klórpirifosz hatóanyagú növényvédő szert 1965-ben hozták forgalomba az Egyesült Államokban - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Napjainkban a klórpirifosz a világon a legnagyobb mennyiségben felhasznált szerves foszforsav-észter hatóanyag: 50 féle növénykultúrában, több mint 140 kártevőfaj ellen engedélyezett a felhasználása, s mintegy 88 országban használják (Keszthelyi 2019).

Magyarországon is a klórpirifosz a legszélesebb körben alkalmazott szerves foszforsav-észter, mely számos kultúrában alkalmazható állománypermetezésre, illetve talajfertőtlenítő szerként. Ezen túlmenően az őszi kalászos gabona (őszi búza, őszi árpa, tritikále, rozs), őszi káposztarepce, mustár, olajretek, cukorrépa állománykezelésére, valamint takarmány-, csemege- és vetőmag-kukorica, cukorrépa, napraforgó, meggy, cseresznye, dohány kultúrákban talajkezelésre is felhasználható. Kontakt-, illetve gőzt fejlesztő hatóanyagként megbízható védelmet nyújt a talajlakó és a rejtett életmódú kártevők ellen.

Az EFSA 2019-ben nyilatkozatban erősítette meg, hogy a klórpirifosz emberi egészségre gyakorolt hatásai között vannak aggodalomra okot adó, kritikus területek, azaz nem zárható ki, hogy a klórpirifosz genotoxikus potenciállal rendelkezik. Egyes vizsgálatok során pedig neurotoxicitási (DNT) hatásokat figyeltek meg, valamint megállapították, hogy a szer hozzájárulhat a gyermeki idegrendszer rendellenes fejlődéséhez. Mindezek figyelembevételével az EFSA kezdeményezte a klórpirifosz besorolását az 1B. kategóriába tartozó, reprodukciót károsító anyagként. Az Európai Bizottság ezek után javaslatot tett a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok visszavonására, amelyet a tagállamok elfogadtak.

Klórpirifosz hatóanyagot tartalmazó készítmények visszavonása

Az engedélyező hatóság a klórpirifosz hatóanyagot tartalmazó készítmények forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét 2020. február 16-i hatállyal visszavonja. E határidő után a fent nevezett készítmények nem hozhatóak be Magyarországra forgalomba hozatal céljából. Az engedélyező hatóság a legkésőbb 2020. február 16-ig hazánkba érkezett szerekre, valamint az értékesítési láncban meglévő készletek forgalmazására, felhasználására az alábbiak szerint türelmi időt biztosít: a klórpirifosz hatóanyagot tartalmazó készítmények egységesen 2020. április 16-ig forgalmazhatók és használhatók fel.

Az érintett készítmények:

Alapengedélyek: Cyren, Dursban 480 EC, Kentaur 5 G, Nurelle-D 50/500 EC, Pyrinex 25 CS, Pyrinex 48 EC, Pyrinex Supreme, Pyristar

Származtatott engedélyek: Alligator, Pyclorex Neo, Pyrifosz 25 CS

Klórpirifosz-metil hatóanyagot tartalmazó készítmények visszavonása

Az engedélyező hatóság a klórpirifosz-metil hatóanyagot tartalmazó készítmények forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét 2020. február 16-i hatállyal visszavonja. E határidő után a fent nevezett készítmények nem hozhatóak be Magyarországra forgalomba hozatal céljából. Az engedélyező hatóság a legkésőbb 2020. február 16-ig hazánkba érkezett szerekre, valamint az értékesítési láncban meglévő készletek forgalmazására, felhasználására az alábbiak szerint türelmi időt biztosít: a klórpirifosz-metil hatóanyagot tartalmazó készítmények egységesen 2020. április 16-ig forgalmazhatók és használhatók fel.

Az érintett készítmények:

Alapengedélyek: Daskor, Reldan 22 EC

Származtatott engedélyek: Emperor, Megatox 22 EC, Nurelle M, Pyrinex M 22, Roksa

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?