Kiderült: ez a négy növény hozza a legtöbb pénzt a magyar gazdáknak

Kiderült: ez a négy növény hozza a legtöbb pénzt a magyar gazdáknak

agrarszektor.hu
A négy legnagyobb termelési értékű szántóföldi növény közül 2010-hez viszonyítva a napraforgó és a repce területe kissé növekedett, a kukoricáé csökkent. A kukorica betakarított területe 2019-ben ismét egymillió hektár fölé emelkedett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A búza területe az elmúlt tíz évben szűk határokon belül változott. Tavaly Magyarországon 53 ezer hektárral nagyobb területen vetettek gabonát, mint 2018-ban, a termés mennyisége pedig félmillió tonnával haladta meg az egy évvel korábbit, közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az időjárási anomáliák nagy hatással voltak az egyes gabonafélék terméseredményeire, olvasható a Világgazdaság oldalán.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A kukoricán és a lucernaszénán kívül valamennyi fontosabb őszi haszonnövény betakarított területe kisebb-nagyobb mértékben elmaradt a 2018. évitől. Az 5,4 millió tonnás búzatermés 2,1%-kal több volt, mint a 2018-as. Kenyérnek való gabonaféléket az elmúlt hét évben - az egy 2017 kivételével - több mint egymillió hektárról takarítottak be.

Az átlaghozam 3,1%-kal emelkedett, és elérte a hektáronkénti 5,3 tonnát. Ez 2,4%-kal magasabb az előző öt év átlagánál is. A legtöbb búza - az országos mennyiség közel 10%-a - Jász-Nagykun-Szolnok megyében termett tavaly. A legmagasabb termésátlagokat a dunántúli megyékben érték el. Baranya, Vas, Somogy és Tolna megyében az átlagos hektáronkénti hozam elérte vagy meghaladta a hat tonnát. A termésátlag két dél-alföldi megyében, Békésben és Csongrádban volt a legalacsonyabb. A tavalyi év első tizenegy hónapjában 2,6%-kal kevesebb búzát vásároltak fel a termelőktől, mint 2018 hasonló időszakában. A felvásárlási ár kilogrammonként 51 forint volt, ez 2016 óta folyamatosan emelkedik.

A kukorica betakarított területe 2019-ben ismét egymillió hektár fölé emelkedett (1,03 millió hektár volt), ez egy év alatt 9,4%-os növekedés. E területről 8,3 millió tonna termést takarítottak be, a 2018. évinél 3,7%-kal, az előző öt év átlagánál 5%-kal többet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?