Európában elsőként Magyarországon tesztelik a parlagfű elleni új készítményt

Európában elsőként Magyarországon tesztelik a parlagfű elleni új készítményt

agrarszektor.hu
A parlagfű nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági kárt is okoz, különösen a napraforgó-állományban nehéz elbánni vele - hangzott el a Portfolio Agrárium 2020 konferencián. Egy új készítmény tavaly jelesre vizsgázott a gazdák körében, ezért még az uniós engedély elnyerése előtt idén is megkapja a szükséghelyzeti engedélyt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egész Európában Magyarországon tesztelték elsőként a gazdák a parlagfű ellen javasolt egyik új késztíményt. A gyomnövény a kukoricában és a repce tarlóján is jellemző, de igazán komoly technológiai kihívást csak a napraforgó-állományban jelent - mondta el Borsos László, a Corteva Agriscience ügyvezető igazgatója a Portfolio Agrárium 2020 konferencián, Kecskeméten. A cég a problémára egy új készítménnyel, a Viballával rukkolt elő.

Magyarországon végezzük el a regisztrációs eljárást, így szükséghelyzeti engedéllyel a hazai gazdák már tavaly tesztelhették a készítményt

 - mondta az ügyvezető. A terméket a kultúrnövény hatleveles állapotától csillagbimbós állapotig lehet használni 1 l/ha-os dózisban, 200-300 l/ha lémennyiséggel. A készítmény kijuttatására optimális időpont a parlagfű 6-8 leveles fejlettsége, de a parlagfű 30 cm-es nagyságáig hatékonyan alkalmazható.

Borsos László (Fotó: Stiller Ákos)
2019-ben bő 20 ezer hektáron már használták a készítményt a gazdák, mintegy 10 ezer hektrárról,181  termelőtől kaptunk visszajelzést róla. Közülük 180 ajánlja termelőtársainak az új herbicidet, egy pedig azért nem, mert ez nem keverhető mással

- sorolta Borsos László. A válaszok alapján a gazdák 98%-a kifejezetten a parlagfűprobléma miatt választotta a terméket, a 180 pozitívan nyilatkozó termelőből 173 idén is alkalmazni szeretné, 7 csak azért nem, mert idén nem lesz napraforgója - ismertette a felmérésük eredményét a cégvezető. Borsos László hangsúlyozta: bár a készítménynek még nincs végleges engedélye, a szükséghelyzetit idén is magkapják a Nébih-től. Aki érdekődik a Viballa iránt, az a honlapjukon keresztül regisztrálhatja igényét, a továbbiakat a Corteva intézi a hatóság felé.

A Portfolio Agrárium 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?