Súlyos intézkedéseket hoztak Magyarországon: ez rengeteg gazdát érint

Súlyos intézkedéseket hoztak Magyarországon: ez rengeteg gazdát érint

agrarszektor.hu
A magas patogenitású madárinfluenza jelenléte miatt 2023. március 24-től kezdődően visszavonásig az országos főállatorvos új járványvédelmi intézkedéseket rendelt el. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte, melyek ezek az új rendelkezések.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyék korlátozás alatt nem álló területein az újratelepítés, vagyis a madárinfluenza-fertőzés miatt felszámolt állomány helyére telepítés engedélyezhető:

  • nem víziszárnyas baromfik esetében kedvező eredményű hatósági helyszíni szemlét követően,
  • víziszárnyas baromfik esetében kedvező eredményű hatósági helyszíni szemlét követően is csak abban az esetben, amennyiben a telepről kiszállítás csak vágóhídra, azonnali vágásra történik.

A hatósági szemlének minden esetben ki kell terjednie az almos, illetve hígtrágyára vonatkozó utasítások, várakozási idők, kiszállítási tilalmak és egyéb jogszabályban foglalt korlátozások ellenőrzésére. Az újratelepítés engedélyezésének legfontosabb kritériumai:

  • újratelepítés legkorábban csak az előírásoknak megfelelően elvégzett végfertőtlenítések (egy hetes időközzel két fertőtlenítés) befejezését követő 21. naptól lehetséges,
  • az engedélyezést minden esetben hatósági állatorvosi check-listás, és az az alapján felvett részletes jegyzőkönyvvel záruló ellenőrzésnek kell megelőzni,
  • a hatósági helyszíni ellenőrzés megkezdésének előfeltétele az előírásoknak megfelelő tartalmú betelepítési kérelem, valamint a végfertőtlenítési jegyzőkönyv megléte,
  • A szakszerűen elvégzett végfertőtlenítés alapfeltétele az újratelepítés engedélyezésének, annak bármilyen hiányossága esetén újratelepítés nem engedélyezhető! 

Ha a végfertőtlenítési jegyzőkönyv nem elfogadható, vagy a hatósági helyszíni szemle alapján a takarítás, fertőtlenítés nem megfelelő, újratelepítési engedély nem adható ki. Ilyen esetben a hatóság két döntést hozhat:

  • újbóli takarítást, végfertőtlenítést rendel el, amelynek eredményét - az eddig is érvényben lévő eljárásrendnek megfelelően - 30 nap múlva felülvizsgálhatja.
  • amennyiben megalapozott indokok miatt a takarítás és végfertőtlenítés a szakma szabályai szerint nem valósítható meg, akkor az újratelepítés engedélyezhető, ha az előzetes fertőtlenítéstől 3 hónap eltelt, és a kockázatelemzés alapján a madárinfluenza vírusának terjedése elenyésző. 

Az újratelepítés engedélyezéséhez a BTT hozzájárulása nem szükséges. Az újratelepítés után a betelepített állományt 21 napos hatósági megfigyelés alá kell helyezni, melynek része a hatósági állatorvosi helyszíni ellenőrzés és a megfigyelés feloldása előtti laboratóriumi vizsgálat.

A baromfik mozgatásának feltételei:

  • Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyék madárinfluenza miatt korlátozással nem érintett területén kötelező a víziszárnyas baromfik vágóhídra történő szállítását megelőző 72 órán belüli mintavétel.
  • Az egész országban kötelező a korlátozás alatt nem álló területeken a víziszárnyas baromfik (naposbaromfi kivételével) tovább tartásra, a technológia szerinti új tartóhelyre történő szállítását (nevelésre, tömésre, hízlalásra, tenyésztésre stb.) megelőző 72 órán belüli mintavétel.
  • Minden esetben 20 légcső és 20 kloáka tampon levétele, azaz 40 állat megmintázása szükséges.
  • A fent említett vizsgálatok kedvező eredménye minden esetben a szállítmány indításának előfeltétele.
  • Nem szükséges a fogságban tartott madarak (pl. fácán) szabadon engedését megelőző mintavétel.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?