Agresszív vírus terjed Európában: egész paradicsomültetvényeket pusztíthat el a kór

Agresszív vírus terjed Európában: egész paradicsomültetvényeket pusztíthat el a kór

agrarszektor.hu
Nemcsak a koronavírus, az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza miatt aggódhatnak a mezőgazdaság ágazati szereplők. Néhány napja Franciaország legnyugatibb csücskében, a Bretagne-félszigeten is felbukkant az új paradicsomvírus, a a Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Az érintett gazdaságot lezárták, a vírussal fertőzött üvegházban minden növényt elpusztítottak. A Magyar Nemzet Ledó Ferencet, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnökét kérdezte a betegségről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Néhány napja történt, hogy ­Didier Guil­laume, a francia mezőgazdasági miniszter bejelentette be, hogy a ­Bretagne-félszigeten paradicsomvírust találtak egy gazdaságban. Az Agrarszektor.hu is megírta, hogy a gazdaságot azonnal lezárták, az üvegházban pedig minden növényt elpusztítottak, mivel a ToBRFV-nek egyelőre nincs más ellenszere.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke elmondta, a kór először Jordániában bukkant fel, még 2016-ban, ezért is nevezik jordánvírusnak, olvasható a Magyar Nemzet írásában. Ledó Ferenc azt is elmondta, hogy a betegséget azóta számos országba hurcolták be, így jutott el 2018-ban Európába is.

A FruitVeB elnöke szerint fontos, hogy a betegség emberre nem veszélyes, a gazdaságokban azonban nagyon komoly kárt tud okozni, amely akár a 100%-ot is elérheti. Bár a hírek szerint a betegség a vetőmaggal érkezett Európába, ezt mostanáig még nem sikerült bebizonyítani. A kór terjedésének azonban számos egyéb módja is van, akár a beporzás során a poszméhek is továbbvihetik a kórt az egyik helyről a másikra.

Mindenki fél, és igyekszik megóvni a gazdaságát a betegségtől. Az elmúlt négy-öt évben épült, a legkorszerűbb technológiával felszerelt paradicsomházak tulajdonosai nagyon szigorú higiéniai szabályokat vezettek be, a dolgozók csak speciális felszerelésben léphetnek be az üvegházakba, a látogatókat pedig kizárták a területről

- mutatott rá Ledó Ferenc.

A FruitVeB elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy most a megelőzés a legfontosabb, hiszen a vírusnak még nincs ellenszere. A FruitVeB már korábban is foglalkozott a komoly kárral fenyegető vírussal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) időről időre tesztelik is a hazai paradicsomültetvényeket, de egyelőre nem találtak pozitív mintákat. Ha a jordánvírus Magyarországon is megjelenik, az a legbiztosabb módszer, ha nem csak az érintett néhány tövet, hanem az egész állományt felszámolják és a területet fertőtlenítik, csak ezt követően lehet újrakezdeni a termelést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03