Veszélyes vírus támadja a paradicsomot: szigorú intézkedéseket hoztak az unióban

Veszélyes vírus támadja a paradicsomot: szigorú intézkedéseket hoztak az unióban

agrarszektor.hu
Megjelent a BIZOTTSÁG (EU) 2021/1809 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2021. október 13.), amely a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) Unióba történő behurcolásának és Unión belüli elterjedésének megelőzését célzó intézkedések megállapításáról szól. A most hozott intézkedések a (EU) 2020/1191 végrehajtási rendelet módosításaként születtek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az (EU) 2020/1191 végrehajtási rendelet elfogadását követően a Bizottság részéről 2020-ban és 2021-ben végzett ellenőrzéssorozat azt mutatta, hogy a felszámolást célzó intézkedések végrehajtása nem következetes - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ezért egyedi szabályokat kell bevezetni a körülhatárolt területek létrehozására és az ott meghozandó intézkedésekre vonatkozóan. E szabályoknak különbséget kell tenniük a fizikai védelemmel rendelkező termesztési helyek és az egyéb termesztési helyek között is, tekintettel azoknak tulajdonítható eltérő növényegészségügyi kockázatokra.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Módosításra kerültek a hatósági ellenőrzések az Unióba való behozatalkor. A növényegészségügyi ellenőrzések során a tagállamok nagyszámú, Kínából és Izraelből származó fertőzött szállítmányt találtak. Ezért a kereskedelem-ellenőrzési és szakértői rendszerben (TRACES) 2020 óta rögzített észlelések eltérő aránya alapján az említett szállítmányok tekintetében végzett vizsgálatok gyakoriságát az Izraelből származó vetőmagok és növények esetében 50 %-ra, a Kínából származó vetőmagok esetében pedig 100 %-ra kell növelni az Unióba való behozatalkor. Az illetékes hatóságnak a meghatározott vetőmagok és meghatározott növények szállítmányainak legalább 20%-ából mintát kell vennie és azt vizsgálatnak kell alávetnie az Unióba való első beléptetés helye szerinti határállomáson. A rendeletben megtalálhatóak a szükséges intézkedések a meghatározott károsító megerősített jelenléte esetén. Az új intézkedések végrehajtásának ellenőrzése érdekében az (EU) 2020/1191 végrehajtási rendelet alkalmazási időszaka 2023. május 31-ig került meghosszabításra.

Intézkedések feloldása: A hatóságok megszüntethetik a körülhatárolt területet és feloldhatják a felszámolási intézkedéseket, amennyiben a későbbi kultúrákból származó meghatározott növények mintavételét és vizsgálatát követően a területet a szóban forgó növények elültetésétől számított legalább 6 hónapos időszakban mentesnek találták a ToBRFV-tól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?