Friss hírek érkeztek a Magyarországon felbukkanó veszélyes paradicsomvírusról

Friss hírek érkeztek a Magyarországon felbukkanó veszélyes paradicsomvírusról

agrarszektor.hu
A paradicsomot és paprikát is károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) 2018. óta ismert károsító Európában. Hazánkban idén bukkant fel két kertészeti vállalkozás egy-egy telephelyén, Csongrád-Csanád megyében egy 5,2 hektáros és Győr-Moson-Sopron megyében egy 6,2 hektár nagyságú üvegházból vett mintákból mutatták ki. A vírus Magyarországon nincs szétterjedve, jelenleg mindössze ebben a két kertészetben van jelen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) 2018. óta ismert károsító Európában, először az Európai Unió nyugati tagállamaiban jelent meg, így Spanyolországban Franciaországban és Hollandiában - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. 2020-ra elérte az összes ismert, illetve nagyobb kertészeti kultúrával rendelkező európai országot, hivatalosan 14 tagállamban mutatták már ki a vírus jelenlétét. Hazánkban idén bukkant fel két kertészeti vállalkozás egy-egy telephelyén, Csongrád-Csanád megyében egy 5,2 hektáros és Győr-Moson-Sopron megyében egy 6,2 hektár nagyságú üvegházból vett mintákból mutatták ki. A károsító a jelen ismeretek szerint csak ezen a két telepen van jelen, a széles körű hatósági mintavételezés során új fertőzésre nem derült fény. A FruitVeB bízik abban, hogy a vírus lokalizálódott a nevezett helyszíneken, és rohamos szétterjedése az országban nem következik be. A kórokozó levegőben nem terjed, csak valamilyen hordozóval, például fertőzött növényi résszel érintkezett zöldséges rekesszel vihető át egyik kertészeti üzemből a másikba. A rekeszek és egyéb, az árumozgatáshoz, szállításhoz szükséges eszközök okszerű fertőtlenítésével megakadályozható a kórokozó áthurcolása.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A paradicsomvírusok több évtizede jelen vannak Európában, az intenzívebb termesztéstechnológiák és a nagyobb termesztőfelületek elterjedésével a vírusok száma is megnőtt, melyek károkozására az évek során megoldásokat lehetett találni, így a terméket megvásárló fogyasztó nem találkozik a károsítás hatásaival. Jellemző tünetek vírusok esetében a növények levél- illetve termésszínének elváltozásai és a növény általános kondíciójának gyengülése. Mivel a növényvírusok semmilyen formában nem károsak sem az állati, sem az emberi egészségre, kártételeik csak a termelőknél jelentkeznek és kizárólag gazdasági hatással bírnak. A legeredményesebb védekezési mód ellenük a megelőzés fertőtlenítéssel és okszerű fajtanemesítéssel. A különböző zöldségfajokhoz kapcsolódó fajtanemesítés egy folyamatosan fejlődő üzletág, a fajtákat úgy nemesítik, hogy ellenállóvá váljanak a különböző vírusokkal szemben. Évről-évre új fajták jelennek meg, melyek már ellenállók az új károsítókkal szemben is. Így van ez a három éve Európában és idén hazánkban is megjelent ToBRFV esetében is, már kaphatók olyan paradicsomfajták, melyek rezisztensek erre a vírusra. Nemkülönben ugyanezen nemesítőknek köszönhetők a paradicsomoknál tapasztalható óriási fajtaválaszték és az utóbbi években nagy teret nyerő, oly népszerű szín és ízvilággal rendelkező cherry fajtatípusok is.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szeretné egyértelműsíteni, hogy a barna termés-ráncosodás vírus Magyarországon nincs szétterjedve, jelenleg két kertészetben van jelen. Elmondható, hogy Európában az elmúlt három év tapasztalatai alapján jelentős terméskiesést nem okozott, az érintett országokban a károsító felszámolása eredményesen megtörtént vagy jelenléte nem erősödött. A FruitVeB emellett felhívja a lakosság figyelmét, hogy a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus az emberi egészségre semmilyen negatív hatást nem gyakorol.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?