Ezekre kell figyelnie annak, aki idén édesburgonyát akar termeszteni

Ezekre kell figyelnie annak, aki idén édesburgonyát akar termeszteni

agrarszektor.hu
Az édesburgonyapalánta-nevelés Magyarországon a 2020-as szezonban már kezdetét vette, több helyen már a primer és szekunder hajtások a szaporító tálcákban vannak és várják a májusi ültetést. De az édesburgonya madártollszerű-foltosság vírusra ügyelni kell.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A batáta, más néven édesburgonya(Ipomoea batatas (L.) Lam.) trópusi-szubtrópusi eredetű növény, amely a mérsékelt égövön is sikeresen termeszthető. Rendkívül elterjedt, hagyományos kultúrának számít az USA déli államaiban, továbbá Európa egyes részein. A világon a 6-7. legfontosabb élelmiszert adó növény. Hazai termesztése és fogyasztása egyre szélesebb körben kezd terjedni, egyes szakemberek a jövő legfontosabb élelmiszerei között emlegetik. A felhasznált szaporítóanyag egy része importként érkezik hazánkban, főként Horvátországból, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egész világot érintő COVID 19 vírus miatt kialakult rendkívüli helyzet következtében bevezetett határzár nehezíti a palánták időben történő beérkezését országunkba. Vigaszra adhat okot azonban, hogy Magyarországon már többen foglalkoznak batátapalánta-neveléssel, így a hazai palántaigény egy része kielégíthető ebből a forrásból.

Magyarországon egyre bővül az édesburgonya felhasználási köre, mivel a gasztrokultúrába könnyen beilleszthető amellett, hogy jótékony hatású az egészségünkre. Termelői oldalról nagyon fontos, hogy megbízható, vírusmentes palántákat használjunk fel. Sajnos a fiatal hajtásokat kedvelik a levéltetvek, ami utat nyit a vírusátvitelnek. Az egyik legjelentősebb batátavírus, amelyet a levéltetvek nem perzisztens módon terjesztenek, illetve a szövetnedvvel is átvihető, az az édesburgonya madártollszerű-foltosság vírus (SPFMV). Általában maga a fertőzés tünetmentes, esetenként enyhe kör alakú klorotikusfoltok jelennek, illetve a levélerek mentén alakulhat ki enyhe világoszöld mintázat. A fertőzés bekövetkeztekor az akut tüneteket az új levelek látszólagos kigyógyulása követi. A krónikus tünetek az idősebb leveleken válnak ismét láthatóvá, amik erősen klorotikus, lilás elszíneződésű foltok. Általában a vírus fennmaradását a fertőzött gumók biztosítják. Mivel sok esetben az áruként megtermelt édesburgonya kerül hajtatásra, így a vírus az új nemzedékeket is megfertőzi.

Elmondható az is, hogy a legjelentősebb károkat, vírus komplexek okozzák, ekkor a batáta hatalmas lombozata megbetegszik és a gumóhozam is jelentősen csökken. Ilyen betegség komplex az édesburgonya vírus komplex (több vírus vesz részt a fertőzésben) pl.: SPFMV+SPCSV. Rendkívül fontos, hogy az általunk hajtatásra felhasznált gumók vírusmentesek legyenek, mivel a palánták állapota nagyban függ a felhasznált gumóktól, továbbá a hajtatás során is védenünk kell az esetleges levéltetű fertőzéstől a kiültetésre szánt növényeket. A jó szaporítóanyag felhasználásával jelentősen tudjuk növelni a hozamunkat. Termelőként figyeljünk, hogy megbízható helyről szerezzük be a palántákat, annak érdekében, hogy minimalizáljuk a batátavírusok terjedését és többlethozamot érhessünk el.

Hazánkban a palántanevelés a 2020-as szezonban már kezdetét vette, több helyen már a primer és szekunder hajtások a szaporító tálcákban vannak és várják a májusi ültetést. Eltérő növekedési képességgel rendelkeznek a különféle színváltozatú fajták. A legerélyesebben növekvők a lila színű fajták, a közkedvelt sárgahúsú batáták akár 10 napos késéssel követik őket. Fontos, hogy kellő fejlettségű palántát ültessünk ki, annak érdekében, hogy minimalizáljuk a vegetáció elején a pótlást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06