Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

agrarszektor.hu
A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Loire-völgyében működő, viszonylag kis forgalmú Fleuron d'Anjou szövetkezeti csoport ezért inkább a hagyományos zöldségekre összpontosít, elfeledett fajokat kínál a fogyasztóknak.

A jellegzetes helyi retek

A Fleuron d'Anjou cégcsoport a Franciaországban az elsők közt, 1962-ben dísznövények és zöldség-gyümölcs termesztésére és értékesítésére létrehozott szövetkezeten alapul. A Fleuron d'Anjou elnevezést akkor még csak márkanévként használták, annyit jelent, hogy a térség legjobbja. Majd miután 1990-ben egyesült egy másik szövetkezettel, akkor ezt a frappáns nevet választották. Később kereskedő cégek is kapcsolódtak hozzá, így a tevékenysége kiszélesedett, de első helyen továbbra is a termelés áll. 67 millió eurós éves forgalmából a szövetkezet részesedése 45 millió euró, tudtuk meg Pascal Prat ügyvezetőtől, amikor a Sival kertészeti vásár keretében meglátogattuk a cég egyik üzemét.

A szövetkezetet ma már kevesebb termelő alkotja, ők viszont jóval nagyobb felületen gazdálkodnak. Büszkék rá, hogy a szövetkezet a termelőikkel együtt fejlődik. 13 dísznövénytermesztő tagja 42 hektárról 400-féle terméket kínál. A választék széles: muskátlik, ciklámenek, kaspós növények, évelők, egynyáriak teszik ki főleg, de bogyós gyümölcsöket, a házikerti zöldségek palántáit és fűszernövényeket is kínálnak.

Ma már a tengeren túlra is szállítanak. A dísznövénytermesztők Angers környékén tömörülnek, így a városhoz közeli Les Ponts-de-Cé településen építették föl a központi értékesítőtelepet, ahol a cégcsoport székhelye is működik.

Előfizetési lehetőség
Egy kihagyhatatlan tavaszi ajánlattal és megújult kiadványokkal köszönti a Magyar Mezőgazdaság Kft. az agrárszaklapok és magazinok olvasóit!
Fizessen elő kényelmesen, pár kattintással kiadványainkra most 15% kedvezménnyel és házhoz szállítjuk a hiteles, friss híreket szaklapjainkkal, vagy könnyedebb témákat felölelő magazinjainkkal! 
Pitypangot is értékesítenek

A zöldségterület 1040 hektár, a 60 gazdaság a Loire folyó mentén termeszt Angers-tól Saumurig, az árut két telepre szállítják, ahonnan évenként 13 ezer tonna zöldséget értékesítenek. Mazéban gumós zöldségeket, hagymát, Allonnes-ben pedig friss zöldségeket, főként a salátaféléket mossák, csomagolják, tárolják. A termékek 70 százalékát áruházaknak szállítják. A biotermesztés aránya jelenleg meghaladja a 10 százalékot, és fokozatosan növekszik. Emellett a nem biotermelők is arra törekszenek, hogy a lehető legkisebbre szorítsák le a növényvédőszer-használatot. Már több terméket kínálnak nulla szermaradék (zero résidu) logóval.

A termelők különösen büszkék a mogyoróhagymájuk minőségére. Ezt a zöldségfajt a 17. század óta termesztik a térségben, és a nemzedékről nemzedékre megörökölt tudásnak és a kiváló talaj- és éghajlati adottságoknak, a vegetatív szaporításnak köszönhetően messze földön híres lett az angers-i mogyoróhagyma. 2015 óta pedig védett földrajzi jelzéssel láthatják el.

A legnagyobb mennyiségben értékesített zöldségük a spárga, a zöld és halványított sípok forgalma néhány év alatt 300-400 tonnáról 8000 tonnára nőtt. A halványított spárgát fekete fóliával takart bakhátakban termesztik. A szabadföldi salátafélék mennyiségét is növelték az utóbbi években, 800-ról 1000 tonnára. Madársalátát egész évben termesztenek, az igen sűrűre vetett állományt géppel takarítják be. A térség jellegzetessége a középhosszú, rózsaszín, ám a végükön fehér gumókat nevelő retekfajta.

Fotó: Fleuron d'Anjou facebook

Nyáron 3 hét, télen 3 hónap alatt lesz piacos. A megfelelő minőséghez a kertészek négyzetméterenként 350-400 magot vetnek. Az újra divatba jött csicsókát is termesztik, a homoktalajon rendszeres öntözéssel viszonylag szabályos gumókat takarítanak be. A sárgarépához hasonlóan, de jóval kisebb növényszámmal nevelik a pasztinákot, nagy figyelemmel kell betakarítani, hogy ne sérüljön a vékony epidermiszű gyökérgumó. Szerepel a kínálatban még feketegyökér, tarlórépa és gyermekláncfű is, de nem marad ki a Fleuron d'Anjou választékából a ratatouille, azaz a francia lecsó három fő összetevője, a tojásgyümölcs, a paprika és a cukkini sem. Ezeket, a legtöbb kézimunkát igénylő fajokat zömmel fóliákban termesztik. A frisspiacra szánt zöldbab kézi szedése ugyancsak drága volt, ezért is nagy segítség, hogy tavaly áttértek a kíméletes gépi betakarításra.

Újra divatba jött a csicsóka

A szövetkezet a termelőket szaktanácsokkal segíti, emellett együttműködnek fogyasztókkal, kereskedőkkel, kutató-fejlesztő cégekkel, hogy minél jobban igazodhassanak a kereslethez, és minél hatékonyabbá tegyék a termelést. A tavalyi több mint 5 millió eurós beruházásból 3 milliót a termesztésre, posztharveszt tevékenységre fordították. A szövetkezet elismert értékesítő szervezet.

A fenntarthatóságra törekvés áthatja a cégcsoport tevékenységét. Ennek eszköze az integrált növényvédelem alkalmazása, a szerves trágya vagy lassan bomló műtrágyák használata. A kézi gyomirtás kiváltására visszatérnek a talajtakarásra a zöldségkultúrákban, zöldugarral védik a talajt, a kiszolgáló-, tárolóépületeken napelemeket helyeznek el, törekednek az esővíz újrahasznosítására, amit lehet, komposztálnak. Ugyancsak a fenntarthatóság érdekében lehetőség szerint helyi munkaerőt alkalmaznak, és helyi cégektől vásárolnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?