Ezt sokan elfelejtik: az egységes kérelmekben a másodvetést is fel kell tüntetni

Ezt sokan elfelejtik: az egységes kérelmekben a másodvetést is fel kell tüntetni

agrarszektor.hu
Amennyiben valaki a zöldítés kapcsán az 5%-os EFA-kötelezettségét részben, vagy egészben ökológiai másodvetéssel tervezi megvalósítani, vagy a VP AKG-ban zöldtrágyázással szeretné kötelezettségét teljesíteni, úgy már az egységes kérelem felületén a tervezett megvalósítási helyet és területméretet is jelölni kell a tervezett növényi összetétel megadásával. A kérelemben a tervezett időpontot is jelölni kell.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A diverzifikációt is befolyásolhatja majd a tényleges, a bejelentett vetési idő, hiszen a diverzifikációba, azaz a térbeni elhelyezkedés számításában, azon kultúrák kerülnek beszámításra, s ez lehet a másodvetés is, amelyek a tárgyév május 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban a leghosszabb ideig vannak jelen a mezőgazdasági termelő egységes kérelmében, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. E szerint tehát a másodvetéssel a gazdálkodó a diverzifikációs követelményeit is teljesítheti, de ha nem figyel rá oda, esetileg el is ronthatja azt.

A fenti terveket a későbbiekben az egységes kérelem felületén realizálni is kell, azaz a megvalósított másodvetés, ökológiai jelentőségű másodvetés és zöldtrágyázás céljából elvetett másodvetés tényleges vetését, annak tényleges helyét és az esetleges betakarítását vagy beforgatását követő tizenöt napon belül be kell jelenteni. A tényleges vetési, betakarítási és beforgatási időpontokat külön-külön kell bejelenteni. Amennyiben valaki elmulasztja a bejelentést, úgy a tervezett agrotechnika nem kerül figyelembe vételre.

Ha időközben az eredeti terv a vetési helyet, vagy időpontot, illetve összetételt tekintve megváltozik, még lehetséges ezek módosítása és új másodvetés bejelentése. Azonban ennek feltétele, hogy az egységes kérelemben előzetesen bejelentett terület mérete nem változhat. A fentieken túl lehetőség van az úgynevezett "hagyományos másodvetés" bejelentésére is. Itt nem szükséges az egységes kérelemben előzetesen a tervet felvinni.

Mikor is lehet szükséges a hagyományos másodvetés alkalmazására? Valamennyi területalapon támogatást igénylő számára alapvető a "Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot" előírásainak megtartása a kölcsönös megfeleltetés részeként. Ezen előírások egyike a vetésváltás szabályai, melynek a növényvédelmen túl talajvédelmi kihatásai is vannak. Amennyiben valamely gazdasági vagy egyéb tényező következtében a gazdálkodó nem tudja tartani az előírást pl. még a 3. évben is tökre oltott dinnyét termelne, vagy búza és búza után ismét búza jönne, úgy a vetésváltást megtörheti azzal, ha másodvetésben más növényt termeszt pl. zöldtrágyának, vagy takarónövénynek. Ezt nem kell feltétlenül előre tervezni, azonban a vetést itt is a megtörténte után 15 nappal az egységes kérelem felületén jelenteni kell, s majd a beforgatást, betakarítást is.

Fontos valamennyi másodvetésre, hogy nem vehető figyelembe, ha a vetés október 31-e és a tárgyévet követő év február 15-e között valósul meg, valamint ha a vetéstől számított legalább hatvan napig nincs jelen a mezőgazdasági termelő földterületén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?