Kizárhatják a támogatásból, aki nem figyel oda: ezt jó, ha mindenki tudja

Kizárhatják a támogatásból, aki nem figyel oda: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A vis maior kifejezést az olyan eseményekre szokás használni, amely előre nem látható, és amelynek következményeit az adott helyzetben általában elvárható gondosság tanúsítása esetén sem, vagy csak aránytalan mértékű beavatkozással lehetett volna elhárítani. Van ugyanis az a helyzet, amikor olyan kár éri a termelőt, ami miatt ellehetetlenül a támogatásaiban vállaltak teljesítése, de a vis maior esemény bejelentésével és annak elfogadásával legalább támogatásokat nem veszíti el. De melyek is lehetnek ezek az események az agráriumban, és hogyan lehet ezeket megfelelően igazolni? A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ezt kezdte el összegyűjteni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Agrárkamara egy korábbi cikkében kifejtette, mi is vis maior valójában, és a mezőgazdaságban mely körülmények együttes fennállásának kell teljesülnie ahhoz, hogy a termelő az őt ért kára mellett ne essen el a vállalt, de nem teljesített kötelezettségek után járó támogatásoktól. Ugyanakkor felhívták arra is a figyelmet, hogy minden esetben tisztázni kell, hogy valóban van-e olyan kötelezettségvállalás, amelynek teljesülésére a bekövetkező vis maiornak hatása van.

A NAK most a vis maior egyes eseteinek részletes kifejtésére vállalkozott, például a kedvezményezett hosszú távú munkaképtelenségének fennállására. Mint írták, előfordulhat olyan eset, amikor a támogatást igénylő balesetből vagy egészségkárosodással összefüggő és gyógykezelést igénylő állapotából adódóan hosszú távú munkaképtelensége lép fel és ezáltal az agrártámogatási jogviszonyból eredő kötelezettségvállalásait nem tudja teljesíteni, függetlenül attól, hogy erre az időtartamra táppénzben részesül vagy sem.

A vis maior eseményt egészségügyi dokumentációval kell igazolni az alábbiak szerint:

  • több résztevékenységből álló, összefüggő ellátási folyamat végén vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátást követően az ellátás adatait összefoglaló zárójelentéssel; vagy
  • járóbeteg-szakellátási tevékenység befejezésekor, a beteg ellátásával és gyógykezelésével kapcsolatos összefoglaló adatokat tartalmazó ambuláns ellátási lappal,

amelyek tartalmazzák többek között a kórelőzményre, a diagnózisra, a kapcsolódó vizsgálatra, annak eredményére, illetve az elvégzett beavatkozásokra vonatkozó adatokat. Tartalmazzák továbbá a kezelés időtartamára, illetve adott esetben a munkaképtelenség várható megszűnésének idejére vonatkozó információkat.

Amennyiben az érintett a fenti okok miatt megváltozott munkaképességű személynek minősül, illetve rehabilitációja szükséges, akkor a kérelemhez csatolni kell a rehabilitációs hatóság által kiállított igazoló dokumentumot, a rehabilitáció indokoltságát. A Magyar Államkincstár közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a háziorvos által kiállított orvosi igazolás, valamint az úgynevezett táppénzes papír önmagában nem elégséges a vis maior esemény igazolásához.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?