Nincs megállás: ezek a kártevők most komoly pusztítást végezhetnek a földeken

Nincs megállás: ezek a kártevők most komoly pusztítást végezhetnek a földeken

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban folytatódott a késő tavaszias, kellemesen meleg időjárás, melyet időnként egy-egy betörő hidegfront szakított meg. A nappalok az évszaknak megfelelően alakultak, míg éjszakánként több alkalommal is 5 Celsius fok körülire csökkent a hőmérséklet. Jelentősebb mennyiségű csapadék továbbra sem esett, így maradt az országos szárazság. A tartós csapadékhiány jelei mind több növényen mutatkoznak, az alsó levelek sárgulása, valamint az egyenetlen és vontatott kelés, illetve növényfejlődés formájában, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az őszi árpa virágzik, a búza pedig hasban-kalászolás fenológiai stádiumában van. Az alsó levelek sárgulása általános jelenség, sülevényes táblákon növénypusztulás is megfigyelhető, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A kórokozók ilyen körülmények között legfeljebb csak a mélyfekvésű, buja növényállományú táblákon okoznak erőteljesebb fertőzést, ott is inkább csak a gabonalisztharmat térnyerése a jellemző. Más kórokozók fellépése minimális mértékű. Kártevők közül jelenleg csak a vetésfehérítő bogarak és lárváik a legaktívabbak. Előbbiből 10 hálócsapásban a veszélyességi küszöbérték fölötti, 15-17 bogarat, míg a lárvákból ennél is többet, de változó mértékben, 10-25 darabot lehet hálózni. A lárvák fejlettsége, a korábbi, ingadozó bogárlétszám miatt L1-L3 között változik. A vetésfehérítő bogarak kártétele mellett még a levéltetvek meglehetősen nagy kolóniái jelentenek veszélyt árpában és búzában egyaránt. A szívogatás már a zászlósleveleken és a kalászokon jelentkezik.

Az őszi káposztarepce elvirágzott, a becők növekedési időszaka tart. Becőormányosból és becőszúnyogból is viszonylag kevés van, elsősorban a korábbi védekezések hatására, de emelkedőben van ennél a növénynél is a levéltetvek egyedsűrűsége. A viaszszürke kolóniák főként a felső leveleken és a becőtájékon összpontosulnak.

A kukorica és a napraforgó lassan kinő a barkókártevők foga alól, mindkét növénynél az alapgyomirtások gyakori hatástalansága jelenti a legfőbb problémát. Az elkövetkező időszakban, ezeken a területeken az állomány gyomirtásokra kell összpontosítani. A távolabbi hetekben érdemes lesz a lehetséges növénypusztulásokra figyelni, mert a vetési bagolylepke rajzása megerősödött, és a drótféreg kártétele mellett már tavaly is sok kárt okozott a vetési bagolylepke lárvája. A bagolylepke fajok közül a fénycsapda fogásokban megnövekedett a gyapottok bagolylepke és a felkiáltójeles bagolylepke számaránya is.

A burgonya kelése a szárazság miatt egyenetlen. Az előjött burgonyabogarak rakják tojásaikat, a lárvák kelése hamarosan várható. Mellettük a levéltetvek ebben a növénykultúrában is tömegesen károsítanak, ami a közvetlen, szívogatással okozott kár mellett a burgonyavírusok terjesztéséért is felelősek. A fertőzés helyenként már most is a levelek 30 %-ra tehető.

Az Alföld középső és déli tájegységeiben, helyenként a hörcsög okoz látványos károkat a különböző növénykultúrákban. A növények fejletlensége miatt most megsokszorozódik az okozott kár. Már hektáronként 1 db hörcsög is képes óriási pusztítást okozni a növények között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?