Mi lesz a meggyel 2020-ban?

Mi lesz a meggyel 2020-ban?

agrarszektor.hu
Miközben a német piac várja a jó minőségű magyar konzervipari alapanyagot, addig az időjárás keresztbe tesz a hazai termelői várakozásoknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2020-as év legjellemzőbb vonása a bizonytalanság. A fagykáros tavasz következtében idén csak 50-60 %-os meggytermés várható országosan. A termelők egy héttel ezelőtt gazdaságonként még 20 - 90%-os termésmennyiségekkel számoltak, de a kora nyári időjárás ismét keresztülhúzta számításaikat. A csapadékos időjárás nehezíti a betakarítást, közben komoly minőségi romlást is okoz, ami tovább növeli a felvásárlói aggodalmakat. A konzervgyárak egyenetlen, nehezen tervezhető beszállításokra számíthatnak idén.

Hazánkban a meggy termőterülete meghaladja a 13 ezer hektárt, ami több mint egy tizede az összes gyümölcstermő területünknek a szőlőt nem számítva. A hazai gyümölcstermesztés részesedése a mezőgazdasági kibocsátásból nem egész 15 % évjárattól függően - ebből a meggytermesztés ~ 9 - 10% részesedéssel bír. Az éves termésmennyiség 50 és 90 ezer tonna körül mozog, ami több év átlagát tekintve évi 60 - 65 ezer tonnát jelent, de ebből a hazai fogyasztók asztalára jellemzően maximum 20% kerül.

Forrás: KSH 2019, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Azért, hogy a hazai gyümölcs, azon belül pedig a meggytermesztés Unión belüli súlyát értelmezni tudjuk, muszáj megemlíteni, hogy 2017-ben a hazai gyümölcsültetvények termőterülete körülbelül az EU 28-ak termőterületének 2,5 %-át tette ki, a gyümölcskibocsátásunk az EU 28-aknak pedig csak a 1,5 %-át.

Bár EU szinten összességében kicsi a súlyunk, de az elaprózott piacon a meggyet, túlnyomórészét 3 ország állítja elő: Lengyelország, Szerbia (lé- és fagyasztott termék) és Magyarország (konzerv/üveg meggy). A legnagyobb felvásárló pedig Németország, ahová a hazai termés csaknem fele is kerül. Az Uniós fagyasztottmeggy piacán hazánk nem jelentős szereplő tekintve, hogy az éves 100-110 ezer tonnából a hazai részesedés körülbelül 2-3%, a többit döntő részben Lengyelország és Szerbia adja, így az árat is leginkább ez a két ország befolyásolja. Komolyabb részesedéssel az üvegmeggy piacán rendelkezünk, leginkább Németország irányába, de a piaci igények és lehetőségek ebben a szegmensben is korlátozottak.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy konzervipar a 230-280 HUF/kg közti előzetes árajánlataiban feltüntetett, valamint az exportra kerülő tételekre a felvásárló a 300 HUF/kg körüli árat csak a kiváló minőségű, hibátlan leszállított tételeknél fizeti meg.

Ahogy szokás mondani, Medárd beleköpött a meggy levesbe rendesen, helyenként 100-200 mm-t elérő heti csapadékösszegekkel, amely felpuhította, megrepesztette a korai meggyfajtákat és fokozott védekezést követel a gombakártevők ellen. Ez nem könnyű és nem is mindig eredményes ebben az esős időjárásban.

Visszatérve a 2020-as évhez, még néhány hete is bizakodó volt a piac és reménykeltőnek tűnt a szezon, a feldolgozók várták a magyar meggyet (ami előbb érkezik egy-két héttel, mint a lengyel), köszönhetően a tavalyi gyenge termés következtében kiürült raktárkészleteknek, amit még a gyenge Euro/HUF árfolyam is megtámogatott volna. Sajnos, ami a mezőgazdaság többi részében áldás, mert pótlódik a csapadékhiány, az az eső már sok a meggytermelőknek és rosszkor is érkezett.

A lémeggy piaca a konzervipari tételeknél is kiszámíthatatlanabb, mert a kompótmeggyből kieső mennyiség és a szerbiai tételek árnyomása is itt fog lecsapódni. A cigánymeggyet a tavaszi fagyok annyira nem érintették, itt az elkövetkező 10 nap ár alkui lesznek a meghatározók. Az étkezési meggyet a hazai piac csak kis tételekben igényli, az export a jelenlegi minőségi problémák miatt pedig továbbra is bizonytalan.

Ma már mindenki a későbbi fajtákban (Újfehértói fürtös, Kántorjánosi, stb.) és a szárazabb időjárásban bízik, ezért is nehéz a hirtelen csapadék mellett a védekezés, kárenyhítés. Június 24-én még közel 3 hét van hátra a meggyszezonból, miközben a meggy tulajdonképpen egy hathetes termék. A meggybefőtt és a fagyasztott meggy kereslet Európában éves szinten kiegyenlítődik és stabil, míg a kínálat ebben a hat hétben érik be, időjárás függvényében változó mennyiségben és most is kell feldolgozni rövid idő alatt.

Az Európai Unióban a fogyasztás mennyisége nem igazán bővül már, így nincs más út, hatékonyságot kell növelni. Ebben jelenthet segítséget a gazdálkodóknak a támogatások igénybevétele és a banki finanszírozás az ültetvények korszerűsítésére és az időjárási anomáliák hatásainak csökkentésére.

Szerző: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Címlapkép forrása: Shutterstock

(x)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03