Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az elmúlt években a hazai meggytermesztőknek számos nehézséggel kellett szembenézniük. A gyümölcsültetvényeket most már egyre gyakrabban sújtó tavaszi fagykároknak tulajdoníthatóan a megelőző három évben mindössze 60 ezer tonna körül alakult a hazai meggytermés, jóllehet a terméspotenciál a 80 ezer tonna magasságában van. Ráadásul a 2018-2020. években az extrém csapadékos június okozott - a gyümölcs repedése, rothadása, felpuhulása révén - nagyon jelentős minőségi veszteségeket, míg 2021-ben az aszály nyomta rá negatívan bélyegét a gyümölcsméretekre: az apró méret rontotta a belföldi feldolgozóipari értékesíthetőséget és az exportlehetőségeket egyaránt. Az elmúlt évek viszontagságai mára jelentősen aláásták a termelői kedvet, ami folyamatos feszültségek forrása az ágazatban - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.
Az előttünk álló meggyszezon sem indul zökkenőmentesen. A nagyobb fagykárok idén ugyan elkerülték meggytermesztő körzeteket, de mérsékeltebb április éjszakai lehűlések azért okoznak némi bizonytalanságot a várható termésben. Ennél nagyobb gondot jelent azonban a tartós szárazság. A tavalyi év rendkívül aszályos volt, majd a csapadékhiány a tél és a tavasz folyamán sem enyhült. Ugyan április elején, a virágzás előtt megjöttek az első érdemi esők, de azóta jelentősebb utánpótlás nem érkezett. A terméskötődés - az Érdi bőtermő fajtát kivéve - jónak bizonyult, oly' annyira, hogy a kötődött gyümölcs-darabszám alapján akár 20-30%-kal is jobb termés lehetne, mint a tavalyi 60 ezer tonna. A tartós szárazság miatt azonban a gyümölcsméretek egyelőre jelentősen elmaradnak az ilyenkor szokásostól. Amennyiben jelentősebb csapadék nem érkezik a következő egy-másfél hétben, megindul a gyümölcsök szüret előtti hullása, ami a jelenlegi becslések szerint olyan mennyiségi veszteséget is okozhat, hogy újra az elmúlt három éve 60 ezer tonnás termésszintjére zuhanunk vissza. A betakarítható mennyiségnél is sokkal nagyobb kérdés lesz azonban, hogy mennyi lesz a 18 mm-t meghaladó méretű, hűtő- és konzervipari feldolgozásra, valamint exportra alkalmas meggy aránya.
A tanácskozás természetszerűen nem csak a terméssel, hanem a piaci árakkal kapcsolatos várakozásokról is szólt. Az elmúlt három év hűtő- és konzervipari meggy átlagára (a hazai feldolgozóba beszállított, I. osztályú meggyre vonatkoztatva) a nettó 200 Ft/kg magasságában alakult, amivel már akkor sem voltak megelégedve a termelők. Tekintettel arra, hogy az elmúlt 2-3 évben mintegy 40-50%-kal emelkedtek a meggy termelési költségei, a termelők minimális elvárása az, hogy az idei termelői árak legalább ennyivel legyenek az elmúlt három év átlagárai fölött. Mivel azonban még ez is csak a költségnövekedés kompenzálására elegendő, egy másik szintet képvisel az az ár, amivel a termelők elégedettek lennének: állásfoglalásuk alapján a nettó 0,90 €/kg-nak megfelelő ár az (belföldi feldolgozó üzembe beszállított, I. osztályú meggyre vetítve), amely mellett a termelői kedv és az alapanyag-ellátás biztonsága hosszabb távon fenntartható. Egyértelmű várakozásuk és elvárásuk, hogy ebben az évben magasabb fokú szervezettséggel, a termelők és feldolgozók között intenzív párbeszéddel ez az árszint elérhető legyen.