Fillérekért veszik itt a meggyet a magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

Fillérekért veszik itt a meggyet a magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

Beindult a meggy szezonja Magyarországon, azonban nem kell mindenáron a piacra, illetve a boltokba mennie az embernek ahhoz, hogy hozzájusson a gyümölcshöz. Magyarországon ugyanis számos "Szedd magad" meggy ültetvény található, ahol a bolti ár alatt, azaz akár kilogrammonként 350-400 forintos áron kínálják a garantáltan friss magyar meggyet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács becslése szerint az idei meggytermés Magyarországon mintegy 15-20 százalékkal lesz alacsonyabb a tavalyi, 64 ezer tonnás betakarított termésnél. Hozzátették, van azonban némi bizonytalanság pozitív és negatív irányban egyaránt azáltal, hogy rendkívül heterogén a termés mind fajtánként, mind termesztőkörzetenként. Vannak olyan termesztőkörzetek, ahol körülbelül tavalyi, vagy annál valamivel jobb termést fognak betakarítani, és vannak körzetek, ahol legfeljebb a tavalyi termés felét. A fajták között is óriási eltérések vannak. Az Érdi bőtermőtől (első korai főfajta) egész jó, sőt helyenként nagyon jó termés várható. A cigánymeggy mindenhol nagyon gyengén teljesít (20-40 százalékos termés van), és általában a Debreceni bőtermő is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért lett gyenge a termés idén

A gyenge termés egyik oka az, hogy az extrém aszály a tavalyi évben vélhetően visszavetette a nyári virágrügy-fejlődést, és hiába volt jó az őszi csapadékellátottság, a tavaszi-nyári szárazság erősen ott hagyta a nyomát a meggyültetvényekben - tudatta elemzésében a terméktanács. Mindez pedig a jó idei virágzás ellenére a virágok rossz vagy nem kielégítő kondíciójában és termékenyülő képességben ütközött ki. Az sem segített a gyümölcsön, hogy az idei március-április során több hullámban alakultak ki erősebb éjszakai lehűlések, így fagykárosodást is szenvedtek a virágok: vélhetően „megfáztak” a virágszervek annyira, hogy az - a tavalyi extrém aszály káros hatásai mellett - tovább rontotta a virágok termékenyülő képességét. Az április közepén kezdődő, és nagyon hosszan, mintegy 3 hétre elhúzódó virágzás alatt, illetve a virágzást követően a terméskötődés időszakában gyakran volt hűvös, szeles, csapadékos, fényszegény időjárás, ami virágzáskor akadályozta a méhek járását és a beporzást, majd rontotta a termékenyülést, a virágzást követően pedig nehezítette a terméskötődést. Mindezek együttes eredője az lett, hogy sok virágból nem kötődött gyümölcs, vagy a rosszul kötődött gyümölcsök a természetes tisztuló hullás során (májusban) hullottak le. A FruitVeb kiemelte azt is, hogy a virágzáskori hűvös, csapadékos időjárás okán sok helyen nagyon jelentős monília-fertőzés tapasztalható, ami egyúttal jelentős aktív termőfelület csökkenést és termésveszteséget is okoz.

A tavalyi extrém aszály után nagyon sok - még jó kondícióban lévő - meggyültetvényben is 10-20%-os fapusztulást tapasztaltak idén tavasszal a gazdák, ami egy év alatt egy nagyon jelentős tőszámkiesést jelent. Még inkább megdöbbentő, hogy öntözött ültetvényekből is érkezett jelentés számottevő mértékű fapusztulásról

- hangsúlyozta jelentésében a szervezet.

Mi a helyzet a magyar meggy minőségével?

A gyümölcsminőség egyelőre nagyon jónak tűnik: az ültetvények átlag alatti termésterhelése és a bőséges csapadék okán a gyümölcsméretek nagyon jók. Ugyanakkor még nagyon nagy kockázatot jelent egy esetleges antraknózis-fertőzés, ami jelentősen ronthatja a minőségi árualapot.

Meggyben ott vagyunk a topon az EU-ban

Friss meggyben és cseresznyében Magyarország az EU legnagyobb exportőre, világszinten hasonlóan jó pozíciót foglal el már évek óta. A gyümölcs főként konzerv formájában érkezik a fogadó országok piacára, a fagyasztott állapotú termékek pedig többnyire Lengyelországból kerülnek szállításra világszerte. Európában a legtöbb meggyet Németország importálja, elsődlegesen hazánkból és Lengyelországból - derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány összefoglalójából.

EZ IS ÉRDEKELHET

A FruitVeb 2023 tájékoztatása szerint a hazai konzervipar június 20-22. körül fog elindulni a feldolgozással, tehát ez lesz a szezon érdemi kezdete, de nagyobb tömegben június 25. körül indulhat a szüret. A hazai és az európai feldolgozóipari szereplők egyöntetű és egybehangzó véleménye szerint minden feldolgozóipari szegmensben (konzervipar, hűtőipar, léipar) az ilyenkor szokásosnál 10-20%-kal több tavalyi áru van készleten, ami a fogyasztás (kereslet) hasonló mértékű visszaesésével magyarázható. A feldolgozóipar szereplői egyelőre azzal számolnak, hogy - a piac felvevőképességéhez igazodva - valamivel kevesebb meggyet dolgoznak fel, mint tavaly.

A magyar meggy szempontjából legnagyobb jelentősége a meggybefőtt piacának van, hiszen a meggy 60-70 százaléka a belföldi és külföldi konzerviparban hasznosul. Fontos tényező, hogy a meggybefőtt nagy német vevői a tavalyi befőttárakhoz képest semmilyen további áremelést nem hajlandóak elfogadni, ami nagymértékben köszönhető annak is, hogy a magyar meggybefőtt-gyártók szervezettsége rendkívül alacsony. A terméktanács hangsúlyozta azt is, hogy a tavalyi meggybefőtt árak várható változatlanságával szemben a meggybefőtt előállítás költsége a tavalyi évről idénre mintegy 20 eurócentet emelkedett üvegenként. Ugyanakkor nem csak a feldolgozás költségei nőttek drasztikusan, hanem a meggytermesztés költségei is: a hektáronkénti költségek mintegy 30-50%-kal növekedtek az elmúlt 2-3 évben, idén pedig a gyenge termés tovább növeli a kilogrammonkénti önköltséget.

A gazdák már tavaly sem kaptak érdemben magasabb termelői árat, mint 2021-ben vagy 2020-ban, annak ellenére, hogy az inputanyagok, az energia és az élőmunka ára extrém módon emelkedett.

Mennyi az annyi?

Döntően június közepétől, de akadnak olyan helyek, ahol már a hónap elejétől vannak „Szedd magad!” meggy akciók. Amíg az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint a 2023. június 12-18-ig tartó héten 1300 forint volt egy kilogramm hazai meggy a Budapesti Nagybani Piacon, addig a „Szedd magad!” gyümölcsösök listáját böngészve találunk 350-400 forintos kilogrammonkénti áron kapható meggyet is. Ha ez utóbbi opciót választjuk a finom, érett, házi gyümölcs beszerzésére, akkor fontos, hogy a látogatás előtt mindig tájékozódjon az ember, hogy az adott kertészet mikor van nyitva, és hogy mit kell magával vinnie a vásárlónak a szedéshez. Emellett azt is célszerű megnézni, hogy az adott helyen be kell-e jelentkezni előre, illetve indulás előtt ellenőrizni az adott termelő közösségi oldalán, vagy honlapján, hogy nyitva van-e még aznap, vagyis megéri-e egyáltalán elindulni. Ebben óriási segítséget jelenthet például a Gyümölcsvadász oldala, ahol a mindenkori szezonális gyümölcsök "Szedd magad" akciói között lehet böngészni. A meggy esetében az alábbi akciók várnak az élelmes magyarokra:

Pest vármegye és Budapest környéke:

Győr-Moson-Sopron megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Fejér megye

Heves megye

Veszprém megye

Bács-Kiskun megye

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?