Meglepő hírek érkeztek az európai meggyről és cseresznyéről: ezt jobb tudni

Meglepő hírek érkeztek az európai meggyről és cseresznyéről: ezt jobb tudni

agrarszektor.hu
Az EU cseresznye és meggy termelése a 2023/24-es gazdasági évben az előrejelzések szerint 21 százalékkal, 657 435 tonnára csökken, mivel a főbb termelő országokban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt visszaesés várható. Magyarországon a meggytermelés a jelentősebb, az AKI adatai szerint az idei cseresznyetermés mennyisége 11 280 tonna körül alakult, míg a meggyé 85 988 tonna körül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Terület és termelés

A cseresznye és a meggy tekintetében az EU főtermelői Lengyelország, Spanyolország, Olaszország és Görögország, majd Magyarország, Bulgária és Németország következik. Más EU-tagállamokban, például Franciaországban és Portugáliában, valamint néhány keleti tagállamban is folyik korlátozott termelés. Lengyelország az EU legnagyobb cseresznye és meggy feldolgozója, míg Spanyolország és Görögország a fő exportőrök a korai szezon kezdés miatt, Németország pedig a legnagyobb uniós importőr. Olaszország és Spanyolország a friss cseresznye és meggy legnagyobb fogyasztói - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A következő gazdasági év termelése az előrejelzések szerint 21%-kal, 657 435 millió tonnára csökken, a főbb termelő országokban, Lengyelországban és Olaszországban várható visszaesés miatt. Az EU legtöbb termesztőrégiójában a termelés visszaesését a tavaszi szezonban a virágzást és a gyümölcskötődést befolyásoló kedvezőtlen időjárási körülmények, a fagy és a heves esőzések okozták. Előrejelzések szerint a 2023/24-es gazdasági évben az EU cseresznye és meggy ültetvényeinek becsült területe 165 000 hektár körül marad.

Lengyelország termése az előrejelzések szerint a tavalyinál 20%-kal alacsonyabb, 208 000 tonna lesz, a termőterület pedig változatlanul 35 000 hektár maradt. 2023 első negyedévében a csapadék hozzájárult a jó, sőt helyenként túlzott nedvességhez. A nagyon hideg tavasz és a márciusi, valamint az április első felében bekövetkezett fagyok gátolták a virágzást.

Spanyolország folyamatosan növeli a beültetett területet, különösen Aragóniában, összesen mintegy 29 400 hektárra. A fő termőterületek közé tartozik Aragónia és Extremadura, az ország teljes területének 35%-val és 25%-val. Hivatalos becslések szerint a spanyol termés 109 000 tonna lesz, ami 7%-kal kevesebb, mint az előző szezonban, a 2023. májusában és júniusában bekövetkezett heves esőzések okozta károk miatt, amelyek különösen jelentősek voltak a Jerte-völgyben és Extremadurában.

Olaszország termése az előzetes előrejelzések szerint közel 50%-kal csökken, főként a virágzástól az érésig tartó tartós esőzések miatt, amelyek jelentős gyümölcsrepedéseket okoztak. A minőség várhatóan megfelelő. Puglia, Campania, Veneto, Lazio és Emilia-Romagna a vezető termőterületek. Pugliában, Trentinóban és Alto-Adigében régiókban új ültetvények fordulnak termőre.

Görögország következő évi termelése az előrejelzések szerint az előző évhez képest mintegy 20%-kal csökken a betakarítás során lehullott heves esőzések miatt. A minőség várhatóan jó lesz. Pella, Imathia, Kozani (Észak-Görögország) és Larissa, Lamia (Közép-Görögország) a vezető termőterületek.

Magyarországon a cseresznye és meggy termelés főként meggyből áll. A meggy termőterülete 15 055 hektár, míg a cseresznyénél 2583 hektárról beszélhetünk. Legnagyobb felületen Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében termesztenek meggyet 4831 hektáron, míg cseresznye tekintetében a legnagyobb területen Heves vármegyében 512 hektáron folyik a termesztés. Az AKI adatai szerint az idei cseresznyetermés mennyisége 11 280 tonna körül alakult, míg a meggyé 85 988 tonna körül.

Bulgáriában a becslések szerint 15%-kal csökken a termelés, mivel az időjárási körülmények nem kedveztek a csonthéjasok fejlődésének. Az április elejéig tartó enyhe téli időjárás jót tett a gyümölcsösöknek, ellenben áprilisban és májusban kihívást jelentett a szokatlanul hideg és csapadékos időjárás, beleértve a fagyokat is. Becslések szerint sok ültetvény maradt betakarítatlanul, így jelentős veszteségek keletkeztek a munkaerőhiány és az alacsony terméshozam miatt a termelési költségeket nem fedező árak miatt, különösen az ország középső és északkeleti részén. Összességében a gyümölcsök mérete kisebb volt és feldolgozásra alkalmasabb. Az ágazat becslése szerint az idei termés nagy része feldolgozásra kerül.

Németországban a cseresznye és meggy termését a 2023/24-es gazdasági évben 45 420 tonnára becsülik. Ez 6,7%-os csökkenés az előző évhez képest és 3,5%-kal marad el a tízéves (2013-2022) átlagtól. A csökkenés nagyrészt a beporzáskor uralkodó kedvezőtlen időjárási körülményeknek köszönhető. A csapadékos és hideg tavasz csökkentette a méhek aktivitását a beporzás idején. Ez különösen a korai fajtákat érintette. Emellett a késő tavaszi fagyok délen és nyugaton tovább csökkentették a termést. A cseresznye a becslések szerint 35 560 tonna, a meggy pedig 9 860 tonna. A 2022/23-as gazdasági évben a cseresznye termés 38 471 tonna és a meggy 10 187 tonna volt. A betakarított terület várhatóan mintegy 55 702 hektár a cseresznye esetében, illetve 1554 hektár a meggynél. A cseresznye nagy részét friss fogyasztásra szánják, míg a meggy feldolgozásra kerül. Hivatalos adatok szerint a németországi meggy ültetvények területe csökkenő tendenciát mutat, alacsonyabb versenyképessége miatt.

Franciaországban a 2022. évi jó termést követően kis mértékű csökkenés várható, ellenben így is 20%-kal meghaladja az ötéves átlagot. A májusi esőzések és helyi jégesők károsították a korai fajtákat, fokozódott a rovarkártétel, különösen a Drosophila Suzukii által okozott károk. A téli csapadék hiánya az ország déli régióiban csökkentette a gyümölcsméretet, máshol a gyümölcsök nagyobbak. Az ültetvények területe lassan csökken, mivel a régi gyümölcsösöket nem újítják fel. A termelők az új, betegségeknek ellenálló fajták hiányát, valamint a munkaerőköltségek által vezérelt magas termelési költségeket okolják.

Portugáliában a hivatalos adatok szerint a következő évben a kedvezőtlen időjárási körülmények és az alacsony terméshozam miatt a termelés 50%-kal csökkenhet. A 2023. év eleji súlyos szárazság miatti hideg órák hiánya befolyásolta a virágzást és a gyümölcskötődést, különösen a korai fajtáknál. Emellett a május végi heves esőzések is befolyásolták az érést. Az előző szezonban a termés mintegy 24 000 tonnát tett ki.

Fogyasztás

A következő gazdasági évben a fogyasztás, beleértve a feldolgozásra szánt gyümölcsöket is, a termelés hiánya miatt erősen csökkenhet, 682 000 tonna körülire. Németországgal együtt az EU déli országai a friss fogyasztásra szánt gyümölcsök legnagyobb uniós fogyasztói. Az őszibarackhoz és a nektarinhoz hasonlóan az ukrajnai konfliktus miatti magas árak és inflációs ráták negatívan hatnak a gyümölcsfogyasztásra. A cseresznye szezonális gyümölcs, amelyet frissen fogyasztanak. A meggyet elsősorban a feldolgozóipar használja. A fő meggytermékek: fagyasztott gyümölcs, gyümölcslé sűrítmények, valamint lekvárok és dzsemek. Az olyan országokban, mint Spanyolország, Portugália, Franciaország, Olaszország és Görögország a belföldi fogyasztás szinte kizárólag frissen történik. Németországban a friss meggy és cseresznye szezonális termékeknek számítanak, a szupermarketekben főként a német értékesítési szezonban (június/július) tartják raktáron. Magyarországon az egy főre jutó friss gyümölcs fogyasztás az uniós átlag alatt van.

Kereskedelem

Spanyolország és Görögország nagy mennyiségű EU-n belüli kereskedelmet bonyolítanak. Az EU nettó importőre a cseresznyének és meggynek, amely főként Törökországból származik, az uniós import közel 70%-át teszi ki. További fontos beszállítók Szerbia, Chile és Argentína. Ez utóbbi kettő az északi félteke szezonon kívüli időszakában fontos. A 2022/23-as gazdasági év során az Egyesült Amerikai Államokból származó cseresznye és meggy behozatalának értéke 240 000 USD volt, amelyet elsősorban Spanyolországba szállítottak. Az uniós behozatal nagyrésze Németországba kerül, amely Kína/Hongkong és az Egyesült Államok után a harmadik legnagyobb cseresznye és meggy importőr a világon. A 2022/23-as gazdasági évben a behozatal jelentősen, 29 000 tonnára csökkent, értéke 97 millió USD volt a belföldi kínálat növekedése miatt. A következő évben a várható alacsonyabb termelés miatt a behozatal újra megugorhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02