Egyre több német gazda mond le ezekről a gyümölcsökről: sok ültetvény eltűnt már

Egyre több német gazda mond le ezekről a gyümölcsökről: sok ültetvény eltűnt már

agrarszektor.hu
Németország a világ harmadik legnagyobb friss cseresznye és meggy importőre Kína és Oroszország után. A 2010 és 2022 közötti időszakban a Németországban elfogyasztott cseresznye és meggy 52-77 százalékát importálták, ez évi 47 ezer és 75 ezer tonnát jelentett. Ennek többsége más uniós tagállamokból származik, a cseresznye elsősorban Ausztriából és Görögországból, a meggy pedig Magyarországról és Lengyelországból. A legnagyobb nem uniós szállítók a cseresznye esetében Törökország, a meggy esetében pedig Szerbia voltak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A cseresznye területe megközelítőleg 5702 hektár, míg a meggyé 1 554 hektár. Németország a cseresznye esetében versenyképesebb, mint a meggy esetében - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A cseresznye termelés nagy része friss fogyasztásra irányul, a fogyasztók hajlandóak felárat fizetni a helyben termelt cseresznyéért. Ezzel szemben a meggy legnagyobb része feldolgozásra kerül.

Amikor a gazdák új cseresznyeültetvényeket telepítenek, a tendencia a fedett termelés felé mutat. Ez nagyobb beruházást igényel, de védelmet nyújt az eső ellen, valamint lehetővé teszi a gazdák számára, hogy a ragadozókat kártevőirtóként használják. Egy újságcikk szerint a beruházási költségek hektáronként körülbelül 100 ezer eurót tesznek ki (nagyjából 3 44 100 USD/hektár). Népszerű fajták közé tartozik a Bellise, Burlat, Kordia és Regina a cseresznyénél, valamint a Schattenmorelle és a Morellenfeuer a meggy esetében.

A 2022-es németországi gyümölcsfák összeírásának eredményei azt mutatták, hogy a cseresznye és meggy területe együttesen 2017-hez képest 9%-kal csökkent. A csökkenés azonban a meggy esetében 20%, ami sokkal jelentősebb volt, mint a cseresznye 5,4%-os csökkenése. Ez a más uniós tagállamok által támasztott erős versenynek köszönhető. Német ágazati források szerint más uniós tagállamok, például Magyarország és Lengyelország termelési költségei alacsonyabbak és versenyképesebbek a meggytermelésben, mint a német termelőké.

A német cseresznye és meggy termést a 2023/24-es gazdasági évben 45 420 tonnára becsülik. Ez 6,7%-os csökkenés az előző évhez képest és 3,5%-kal marad el a tízéves (2013-2022) átlagtól. A csökkenés nagyrészt a beporzáskor uralkodó kedvezőtlen időjárási körülményeknek köszönhető. A csapadékos és hideg tavasz csökkentette a méhek aktivitását a beporzás idején. Ez különösen a korai fajtákat érintette. Emellett a késő tavaszi fagyok délen és nyugaton tovább csökkentették a termést. A cseresznye a becslések szerint 35 560 tonna, a meggy pedig 9 860 tonna lesz. A 2022/23-as gazdasági évben a cseresznye termés 38 471 tonna és a meggy 10 187 tonna volt.

Németország a teljes cseresznye és meggy kínálatának kevesebb mint 10%-át exportálja, ami az elmúlt években 4 és 7,8 ezer tonna között mozgott. A fő célországok más EU-tagállamok, például Hollandia, Ausztria, Dánia és Svédország. A német cseresznye és meggy legnagyobb és szinte kizárólagos EU-n kívüli célországa Svájc.

Németországban a friss cseresznye és meggy szezonális terméknek számít, és a szupermarketekben elsősorban a németországi értékesítési szezonban (június/július) tartják raktáron. Az AMI szerint 2022-ben a háztartások cseresznye vásárlásainak 92,5%-a júniusban és júliusban, 5,2%-a pedig augusztusban történt. Ezzel szemben a Németországban ritkán termesztett őszibarack vásárlása egyenletesebben oszlik meg május és október között. Ez a szezonális elérhetőség magyarázza a cseresznye és meggy alacsonyabb egy főre jutó fogyasztását (2,2 kg) az őszibarackhoz (2,8 kg) képest. Ennek ellenére a cseresznye és meggy egy főre jutó fogyasztása több mint kétszerese a szilva fogyasztásának (1,0 kg). Az utóbbi években a cseresznye olyan trendtermékké vált, amely a megnövekedett egészségtudatosság és a nassolás növekvő népszerűségének jótékony hatása alá került. Ezzel szemben a szilvát leginkább sütéshez és főzéshez használják.

A cseresznye esetében a fogyasztói preferenciák egyértelműen a nagyobb méret (>26 mm) felé tendálnak. A kisebb cseresznyét nagy árengedménnyel adják el. Például a 2023. június 12-i héten a németországi cseresznye nagykereskedelmi átlagára a nagyobb méretű gyümölcs esetében 8,03 euró (8,769 USD) volt kilogrammonként, a 26 mm-nél kisebb cseresznye esetében azonban csak 6,00 euró (6,54 USD) kilogrammonként.

A meggy feldolgozásra történő felhasználása viszonylag stabil, és nagyjából a német hazai meggytermelés 70-90%-át teszi ki. A legtöbb meggyet konzervgyártásra használják (több mint 70%), míg a fennmaradó részt gyümölcslé előállítására. A feldolgozásra került cseresznye aránya a betakarítási időjárás függvényében 30-50% között ingadozik, mivel az eső okozta károk növelik a konzervgyártásra vagy a szeszes italok előállítására használt cseresznye arányát. A cseresznye aszalt gyümölccsé történő feldolgozása Németországban nem elterjedt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?