Megőrülnek a németek ezért a magyar gyümölcsért: úgy veszik mint a cukrot

Megőrülnek a németek ezért a magyar gyümölcsért: úgy veszik mint a cukrot

agrarszektor.hu
Megkezdődött az idei meggyszezon a korai fajták szedésével. Az idei évben is zamatos, kiváló minőségű gyümölcsök jellemzik a kínálatot - hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB). Magyarország Európa harmadik legnagyobb meggytermelője, a magyar meggy iránt pedig, annak egyedülálló íze-zamata és kiváló beltartalmi értékei miatt külföldön is nagy a kereslet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A napokban megkezdődött a korai meggyfajták betakarítása. A következő hetekben folyamatosan kerül a boltokba, a piacokra a magyar meggy. A meggyszüret jellemzően a Duna-Tisza-közén kezdődik, és a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei termőtájban zárul. Idén 13 ezer hektáron termesztenek meggyet hazánkban, melynek területi eloszlása a termőterület mérete szerinti sorrendben a következő: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Pest, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun vármegye.

Az éves termésmennyiség jellemzően 60 ezer tonna körül alakul. A szakemberek most is átlagközeli mennyiséget prognosztizálnak, habár a tavaszi fagyok, a virágzási időszak hideg, szeles, csapadékos időjárása, illetve a terméskötődési időszak jelentős hőmérséklet-ingadozása számottevő hullást okozott. Habár a gyenge terméskötődés általában terméskiesést jelent, a megmaradt gyümölcsök nagyobb méretéből adódóan az országos termés csak 15-20%-al lehet kevesebb a tavalyinál. A virágzáskori csapadékos idő miatt jelentkező komoly monília fertőzés károkozása ellen fokozott növényvédelmi beavatkozásokkal tudtak védekezni a termelők. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Fruitveb által korábban végzett felmérés szerint legnagyobb területen Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő és Kántorjánosi fajtákat termesztenek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hazai lakossági meggyfogyasztás átlagosan évi 10-15 ezer tonna, a friss meggy mellett a befőtt is nagyon népszerű, és egész évben megtalálható a boltok polcain. A magyar nemesítésű meggyfajták kiváló beltartalmi értékeinek köszönhetően a német piacon is nagyon keresettek. A hazai meggy jelentős része, általában 60-80%-a exportra, legfőképp Németországba kerül, ennek jelentős része meggybefőtt. Általánosságban a magyar meggy többsége a - belföldi és külföldi - konzerviparban hasznosul, emellett egyebek közt a hűtőipari (fagyasztott), a légyártási, a frisspiaci, illetve a szárítóipari, valamint a pálinkaipari felhasználás is jellemző.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?