Meglepő dolog derült ki a magyar meggyről: ezt jó, ha mindenki tudja

Meglepő dolog derült ki a magyar meggyről: ezt jó, ha mindenki tudja

MTI
A meggytermelők jó évet zárhatnak, mert kedvezően alakult az időjárás, az idei termés így biztosan fedezi a belföldi szükségletet - mondta a meggyfogyasztást népszerűsítő keddi sajtótájékoztatón Budapesten az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy Magyarországon a meggy a legősibb gyümölcsök egyike, amelynek helye van a korszerű, egészségtudatos táplálkozásban is. Belföldön körülbelül 2600 termelő összesen 12-14 ezer hektárt művel, a legutóbbi telepítési támogatás több mint 1000 hektárnyi nagy termőképességű és termésbiztonságú ültetvény létrehozásához járult hozzá. A külföldi kereslet azt jelzi, hogy a magyar meggynek van jövője, ezért az ültetvénytelepítési támogatás folytatódik. A termelők kérhetnek támogatást víztakarékos öntözőrendszerrel ellátott, hagyományos vagy ökológiai művelésű ültetvények létesítésére, időjárási kockázatok elleni védekezésre és a meggyfák ápolásához szükséges eszközök beszerzésére - tette hozzá. Az államtitkár kiemelte emellett a feldolgozóipari üzemek fejlesztését és létesítését ösztönző pályázati lehetőségeket, amelyek forrásai a meggyfeldolgozásban is hasznosulhatnak.

A pályázati és technológiai feltételek adottak, most tehát a fogyasztókon a sor, ha jó minőségű, Magyarországon termett meggyet szeretnének

- mondta Feldman Zsolt.

A FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke 55-60 ezer tonnára becsülte az idei termést. Takács Ferenc hozzátette, hogy ez nem haladja meg az utóbbi 15-20 év átlagát, de az egyik legfőbb vetélytársnál, Lengyelországban a meggynek legalább a felét elvitték a tavaszi fagyok. A kedvező időjárás továbbra is fontos, mert a meggy a betakarítás előtt sérülékeny, a feldolgozóipar számára pedig kihívást jelentett, hogy a korai érés miatt a megszokottnál 2-3 héttel előbb érkeztek az első szállítmányok a fagyasztó- és konzervüzemekbe.

Az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője közölte, hogy országszerte szerveznek kóstoltókat, recepteket tesznek közzé és nyereményjátékokkal is népszerűsítik a gyümölcsfogyasztást. Ondré Péter szerint a nyári gyümölcsszezon kezdetén különösen fontos felhívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy a meggy egészséges és finom táplálék, amely nemcsak a feldolgozóiparnak, hanem a háztartásoknak is az egyik legfontosabb alapanyaga ilyentájt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?