Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Javában zajlik a szüret, Tokaj és Eger kivételével a fehérborok nagy része már a pincében van, mondta el a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. A szakember hozzátette, hogy idén végre normál ütemben értek be a szőlők, de kiemelte, hogy egy aszályos év termését szedik le a tőkékről.
Légli Ottó a maga részéről nem emlékszik olyanra, hogy a szüret kezdete után - ami az idén náluk augusztus 25. volt - egy egész hónapig nem esett volna az eső, de Balatonbogláron ez történt. Ráadásul már a tavalyi év is aszályos volt, és nem volt téli csapadék sem. A csapadékhiányon kívül terméscsökkentő tényező az is, hogy tavasszal hideghatások érték a tőkéket, sok rügy "alvó állapotban" maradt, és azokon a helyeken, ahol megfelelő volt a fürtszám, a szemek nem tudtak kitelni.
- mondta Légli Ottó.
A szüret felén túljutva mindezek miatt most az látszik, hogy az idei bortermés csupán 2,2-2,5 millió hektoliter körül lesz, ami nemcsak a tavalyi 2,7 millió hektótól marad el, hanem az előzetesen becsült mennyiségtől is. Légli Ottó szerint ugyanakkor az egyes térségek között jelentős különbségek is lehetnek, vannak területek, amelyeken 15%-os, és vannak olyanok is, ahol 20-30%-os az elmaradás a várttól.
Az viszont jó hír, hogy a leszüretelt szőlő makkegészséges, a gazdálkodók az idén nem szembesültek nagyobb növényvédelmi kihívásokkal. Általában a cukortartalom is kifejezetten jó, a savak szépek, megvan a jó évjárat lehetősége, de Légli Ottó szerint erről korai még nyilatkozni.
A szőlő átvételi árai némileg magasabbak, mint tavaly, de például Balatonbogláron csupán az Irsai Olivéré emelkedett szüret közben is, az induló 120 forintról 145-re. A rizlingért a Balaton körül nettó 80-105 forint közötti árat adnak, ami szintén jobb a tavalyinál, de azt hangsúlyozni kell, hogy 80 forintból egy kiló minőségi szőlőt nem lehet előállítani, jelentette ki a HNT elnöke, aki azt is hozzátette, hogy nyilván a hozam is befolyásolja a megtérülést, és az árak függenek a minőségtől is.
Tokaj-Hegyalján is már túl vannak a korai fajták szedésén, egyes pincékben már ki is erjedtek például a száraz sárga muskotályok, ismertette Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Elkezdődött a késői érésű fajták, a furmint és a hárslevelű száraz borok alapjául szolgáló szőlők szürete is. Pozitívum, hogy május-júniusban volt egy csapadékos periódus.
- mondta Molnár Péter.
A tokaji borászok tapasztalatai szerint nagyon ígéretesek a mustok és a kierjedt borok is, jó struktúrájú, szép savú, jó egyensúlyban lévő tételek várhatók, megvan a potenciál ahhoz, hogy jó évjárat legyen az idei, közölte a szakember. A termés mennyisége ugyanakkor itt is kisebb a szokásosnál, ennek és a jó minőségnek árfelhajtó hatása van, és a tavalyihoz képest az idén többet fizetnek a szőlőért.