Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Varga Pincészet a mai napon megkezdte a szüretet a Balaton déli partján, Ordacsehiben, ahonnan hozzávetőlegesen 50 ezer kilogramm Csabagyöngye szőlőt vásárolnak fel. A Csabagyöngyéből készült bor üde, friss, gyümölcsös. Kiváló fröccs alapanyag, de önmagában fogyasztva is nagy élmény a kóstolása - olvasható a pincészet közleményében.
Az idei évjárat tapasztalatait Varga Máté Péter, a Varga Pincészet társtulajdonosa és kereskedelmi vezetője úgy összegezte, hogy “a tavalyi évhez képest hűvösebb volt az április, ezért a rügyfakadás később indult meg. Ennek ellenére rendkívül nagy mennyiségű fürtkezdeményt láttunk, ezen a ponton még kiemelkedő mennyiségű terméssel számoltunk. A virágzás környékén egyes területeken már kedvezőtlenül alakult az időjárás, volt, ahol a korai fajták virágzásakor napokig esett az eső. Azóta viszont extrém szárazsággal kell megbirkózni a tőkéknek, 1901 óta ez volt a legszárazabb év a januártól júliusig tartó időszakban. Az átlagos 300-350 mm csapadék helyett idén eddig mindössze 206 mm eső esett átlagban, az is kedvezőtlen eloszlásban. A nyári hónapokban pedig már nem csak a csapadékhiánnyal küzdünk, az extrém erős UV sugárzás is károkat okoz a növényekben."
A Varga Pincészet összességében 10-15%-kal alacsonyabb termésmennyiséggel számol, azonban ez a magyarországi értékesítésben nem lesz érzékelhető. Ennek oka, hogy a korábbi évek többlet termését folyó borként exportálták, idén a megtermelt mennyiség legnagyobb része a belföldi piacra kerül. A Varga Pincészet termékeiből továbbra sem lesz hiány a boltok polcain.
Az idei évet értékelve hasonlóképpen nyilatkoztak az Agrárszektor által megkérdezett szőlőtermesztők és pincészetek is. A szakemberek szinte egybehangzó véleménye szerint az idei évjáratú borok minősége várhatóan kiváló lesz, ám a mennyiséggel - éppen az aszály miatt - lehetnek gondok.
(A cikkben szereplő képek forrása: Varga Pincészet)