Aggasztó, ami ezekben a magyar szőlőkben történik: veszélybe kerülhet a termelés?

Aggasztó, ami ezekben a magyar szőlőkben történik: veszélybe kerülhet a termelés?

agrarszektor.hu
2022-ben a Kunsági borvidéken leginkább a korábban szüretelt fajtákat és a fiatal ültetvényeket viselte meg az aszály. Erről Frittmann János, a borvidéki hegyközségi tanács elnöke beszélt, aki szerint elkerülhetetlen lesz idén a boráremelés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gyakorlatilag befejeződött a szüret a Kunsági borvidéken, és bár az idei termésről még nincsenek pontos adatok, annyi szinte biztosra vehető, hogy a 2021-es, az aszály miatt már akkor is az átlagosnál alacsonyabb termésnél kevesebb szőlőt szüretelhettek le idén a termelők. 2022-ben az aszály ugyanis jelentős mértékben visszavetette a termésmennyiséget, ám az előzetes várakozásoknál végül kisebb lett a kiesés - olvasható a Világgazdaság oldalán. Vannak viszont olyan területek, ahol gyakorlatilag egyáltalán nem volt termés, illetve egyes ültetvények teljesen kipusztultak. A nagyobb mértékű terméskiesés elsősorban a korai fajtákra és a fiatal, ennélfogva kevésbé mélyen gyökeredző tőkékre volt jellemző.

A Kunsági borvidéken mintegy 20 ezer hektáron termelnek szőlőt. Ebből azonban, mivel a terület egy részén olyan új telepítésű ültetvények vannak, amelyek még nem fordultak termőre, csak körülbelül 17 ezer hektárról szüreteltek idén szőlőt. Az utóbbi évek szőlőtelepítéseinek legnépszerűbb fajtája, a bianca a termelők túlnyomó többségénél jól teljesített, és borvidéki szinten is felfelé vitte a termésátlagot. A borvidék tradicionális minőségi fajtái - mint például a cserszegi fűszeres vagy a kékfrankos - azonban nem csak gyengén teremtek, hanem a felvásárlási árukkal sem tudták kompenzálni a mennyiségi kiesést.

A cserszeginél például 100 forint körül alakult a kilogrammonkénti felvásárlási ár, ám a borvidéki elnök szerint a szőlőtermelők csak 120-150 forintos árakkal kerülhették volna el a veszteséget. A képet árnyalja azonban, hogy azok a szőlősgazdák, akik részt vesznek az agrár-környezetgazdálkodási programban (AKG) - attól függően, hogy milyen felvásárlási árat tudtak elérni -, mérsékelhették veszteségeiket, illetve növelhették nyereségüket.

Mivel a Kunsági Magyarország legnagyobb borvidéke, amelyen belül vannak olyan területek, ahol nincsen borászat, az sem mindegy, hogy a közelbe vagy esetleg akár 80-90 kilométerre kell szállítani a megtermelt szőlőt

- mutatott rá egy újabb olyan tényezőre Frittmann János, amitől jelentősen függ egy-egy szőlőtermelő eredményessége.

A minőségi borászatokkal integrációs kapcsolatban álló szőlősgazdák ugyanakkor jobb helyzetben voltak idén. A kékfrankos gyengébb szereplését a borvidéki hegyközségi tanács elnöke szerint az is okozhatta, hogy a jelenlegi időszakban a vörösborok iránt kisebb az érdeklődés, mint a korábbi években. 

Nagy kérdés, hogy mennyire érinti majd a borfogyasztást a válság. Az bizonyosnak tűnik, hogy a borárakat emelni kell, a borászok megemelkedett input- és energiaköltségei, valamint az elmúlt hónapokban megnövekedett munkabérek miatt. Az eddigi válságok tapasztalata, hogy a borfogyasztás az átlagosnál kevésbé esett vissza, de ezt nem lehet kivetíteni a jelenlegi helyzetre, hiszen ez a válság is más, mint a korábbiak

- mondta Frittmann János.

A szakember szerint az a borászat, amelyiknek most nem sikerül árat emelnie, az elbúcsúzhat az eredményességétől, vagy kénytelen lesz elkönyvelni a veszteséget. Ezt a negatív jövőképet azonban az esetleges mérsékeltebb fogyasztáscsökkenés mellett ellensúlyozhatja az is, hogy a kisebb termésveszteséget elszenvedő biancát vagy az alettát például az exportpiacokon különösebb gond nélkül lehet értékesíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?