Újabb akadályok hátráltatják az őszi munkákat: nem kíméli az időjárás a gazdákat

Újabb akadályok hátráltatják az őszi munkákat: nem kíméli az időjárás a gazdákat

agrarszektor.hu
Az első fagyok megjelenése ilyenkor már országszerte esedékes szokott lenni, idén azonban eddig még csak néhol alakult ki gyenge fagy, és a következő napokban sem kell számítani komoly lehűlésre. Csapadék azonban több napon is várható majd, mely hátráltatja az őszi búza vetését és a kukorica aratását is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt egy hét során egy komolyabb csapadékhullám fordult elő az országban, szombaton és főleg vasárnapra koncentrálódva - írja a met.hu. Szinte országszerte esett, de nem egyenlő mértékben: délnyugaton és az északi országrészben hullott jelentős (10-20 mm) mennyiség. Sokfelé 5 mm, sőt a Dunántúl északnyugati felén 2 mm alatt maradt a csapadék mennyisége. Egy elgyengült front kedden okozott a nyugati határszélen többnyire kisebb csapadékot. A szeptember vége óta lehullott sok eső hatására az ország nagy részén telítetté vált a talajok felső fél méteres, északon és nyugaton felső egy méteres rétege. A hétvégi csapadékkal érintett területeken továbbra is sáros a talaj, azonban főleg a Dunántúl északnyugati és az Alföld déli részén a felső talajréteg már sokat szikkadt.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A hőmérséklet az elmúlt napokban az átlag fölött alakult, a maximumok többnyire 15 és 20 fok közé emelkedtek, csak a tartósabban felhős-ködös, vagy esős vidékeken és napokon volt ennél pár fokkal hűvösebb. Ugyanakkor délen többször a 20 fokot is meghaladta kissé a hőmérséklet csúcsértéke. Fagy két méteres magasságban az elmúlt napokban nem fordult elő, eddig az ősszel csak néhol alakult ki gyenge fagy, az ország döntő részén eddig még nem hűlt 0 fok alá a hőmérséklet.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az esős idő, a sáros talaj sokáig akadályozta a mezőgazdasági, szántóföldi munkákat, de az elmúlt napok sokfelé szárazabbra fordul időjárása már újra egyre inkább lehetővé tette azokat. Így a kukorica aratása és az őszi kalászosok vetése is folytatódhatott. A még az esők előtt elvetett árpa és búza a legtöbb helyen szépen fejlődik, többnyire 1-3 leveles állapotban van. Főként az északkeleti országrészben azonban, ahol a sok csapadék hatására foltokban víz borítja a talajt, hiányos a kelés.  A repcének szintén nagyon jót tett a csapadék, a száraz időben gyengén, egyenetlenül kelt állományok sokat egységesedtek és fejlődtek az utóbbi pár hétben, többnyire 6-8 leveles fejlettségűek. A kedvező időjárásban a vetések kellően meg tudnak erősödni a tél beállta előtt. A csapadékos, enyhe, fagymentes idő sokféle gombának is kedvez, melyek erdőn-mezőn bújnak elő.

Az előttünk álló egy hétben változékony, de továbbra is enyhe időre van kilátás. Bár napos időszakokra is számíthatunk, gyakran lesz erősen felhős az ég, és többfelé pára- és ködfoltok is előfordulhatnak. Több időjárási front is átvonul térségünk fölött, így csapadék több napon is várható az ország területén, inkább csak a vasárnap ígérkezik száraznak. Összességében a jelenlegi számítások szerint többnyire 5-15 mm közötti csapadék valószínű a következő 6-8 nap során, azaz a talaj vízkészlete növekedni fog. A hőmérséklet az eddigiekhez képest pár fokot csökken mától, majd az előttünk álló 6-8 nap során már lényegesen nem változik. A maximumok többnyire 10 és 17 fok között alakulnak majd. A hajnali hőmérséklet jellemzően nulla fok fölött marad, inkább csak vasárnap és hétfőn reggel lehet a fagyzugos helyeken gyenge fagy.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?