Váratlant lépett India: átmenetileg lazítottak a hagymakereskedelem szabályain

Váratlant lépett India: átmenetileg lazítottak a hagymakereskedelem szabályain

agrarszektor.hu
India budapesti nagykövetségének tájékoztatása alapján India Földművelésügyi és Gazdálkodási Minisztériuma rendeletet adott ki a hagymaimport feltételeinek enyhítéséről, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárkamara oldalán olvasható, hogy hagyma magas belpiaci ára miatt az illetékes indiai hatóság úgy döntött, hogy lehetővé teszi a 2003. évi növényikarantén-rendelet szerinti fertőtlenítés kötelezettsége és a növény-egészségügyi bizonyítvány kiegészítő nyilatkozat bemutatása alóli mentességet a 2020. december 15-ig történő hagymabehozatal esetén a következő feltételekkel:

  • Az olyan import hagymaszállítmányokat, amelyek fertőtlenítés és a növény-egészségügyi bizonyítványra vonatkozó jóváhagyás nélkül érkeznek az indiai kikötőbe, az importőr egy akkreditált kezelési szolgáltatón keresztül Indiában fertőtleníti. A karanténért felelős tisztviselők alaposan megvizsgálják a szállítmányt, és csak akkor engedik tovább, ha azt a kártevőktől és betegségektől mentesnek találják.
  • Enyhítik a növény-egészségügyi bizonyítványban szereplő kiegészítő nyilatkozat jóváhagyásának követelményét.
  • Amennyiben az ellenőrzés során hagymaüszögöt(Urocystis cepulae) vagy száraz rothadást(Embellisia allii) fedeznek fel, akkor az adott szállítmányt nem fogadják be és visszaküldi az exportálónak;
  • Ha szárfonálférget(Ditylenchus dipsaci) vagy hagymalegyet(Hylemia antiqua) észlelnek, ezeket fertőtlenítéssel el kell távolítani, és a szállítmányokat további ellenőrzési díj nélkül tovább kell engedni.
  • Meg kell szerezni az importőrök kötelezettségvállalását arra, hogy a hagymát csak élelmezési célra továbbítják a kereskedelembe, nem pedig szaporításra használják. A fogyasztásra szánt hagymát tartalmazó szállítmányokra nem vetnek ki további - a 2003. évi növényikarantén-rendelet szerinti behozatali feltételek be nem tartása miatt - négyszeres ellenőrzési díjat.

A tájékoztató ezen a linken érhető el, további információt a nagykövetségtől lehet kérni (Sanjeev Manchanda másodtitkár, Indiai Nagykövetség, Budapest, 1025 Búzavirág u. 14. Tel: +36-1-325-7742 /43; +36-30-4208989. Email: pol.budapest@mea.gov.in; mkt.budapest@mea.gov.in)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?