Óriási változás jön a rizs árában: erre jobb lesz felkészülni

Óriási változás jön a rizs árában: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
Az indiai kormány bejelentette, hogy eltörli az előfőzött rizsre kivetett exportadót. A döntés hátterében a megnövekedett készletek és a bőséges monszunesők után várható rekordtermés áll. Az intézkedés várhatóan jelentős hatással lesz mind a hazai, mind a nemzetközi rizspiacon - írta meg a Reuters.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

India, a világ legnagyobb gabonaexportőre, már a múlt hónapban lépéseket tett az export fellendítése érdekében. Az indiai kormány 20%-ról 10%-ra csökkentette a vámot, és engedélyezte a nem basmati fehér rizs kivitelének folytatását. A döntéshez hozzátartozik, hogy a nem basmati fehér rizsre tonnánként 490 dolláros minimálárat szabtak meg.

A kereskedelmi és ipari szakértők szerint a kedvező terméskilátások arra ösztönözhetik Indiát, hogy a nem basmati fehér rizs exportjára vonatkozó minimálárat is eltörölje. Ez a lépés jelentősen növelné a globális kínálatot és mérsékelné a nemzetközi árakat. Dev Garg, az Indiai Rizsexportőrök Szövetségének alelnöke szerint az előfőzött rizsre kivetett exportadó eltörléséről szóló döntés azt jelzi, hogy a kormány bízik az új szezon termésében.

Az intézkedés különösen fontos, mivel az előfőzött rizs exportja 13%-kal, 5,1 millió tonnára csökkent Indiában 2024 első nyolc hónapjában. B.V. Krishna Rao, a rizsexportőrök szövetségének elnöke szerint ennek a terméknek a vámmentes kivitele arra ösztönözné az árérzékeny afrikai vásárlókat, hogy fokozzák a vásárlásokat Indiából.

Az intézkedések hátterében az áll, hogy bár India 2023-ban különböző korlátozásokat vezetett be a rizsexportra az El Nino időjárási mintázat miatt, a helyi kínálat azóta jelentősen megnőtt. Ez lehetővé tette a kormány számára, hogy lazítson a korlátozásokon, miközben a belföldi árakat is kordában tartja az április-júniusi országos választások előtt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?