A körtefa metszése kezdőknek: az öreg körtefa metszése mikor szükséges, hogyan csináljuk?

A körtefa metszése kezdőknek: az öreg körtefa metszése mikor szükséges, hogyan csináljuk?

agrarszektor.hu
Így történik egy öreg körtefa metszése permetezése: egy körtefa metszése kezdőknek nem kis feladat, tanuljuk meg együtt, a körtefa metszése mikor, hogyan szükségeltetik!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A körtefa metszése minden évben fontos feladat, ha azt akarjuk, hogy a korona megfelelő méretű és formájú legyen, így elérhesse a legnagyobb terméshozamát. Cikkünkben bemutatjuk, hogy néz ki a körtefa metszése után annak ideális alakja és milyen eszközökkel érjük el a megfelelő fejlődést; mindemellett irányt mutatunk, hogyan történik a körtefa metszése kezdőknek, haladóknak egyaránt. Mutatjuk, a körtefa metszése permetezése miért fontos és milyen problémákkal kell számolnunk, ha elmulasztjuk azokat!

Miért fontos a körtefa metszése?

A gyümölcsfák metszése már egészen fiatal koruktól kezdve kiemelt fontosságú: befolyásolni kell a koronát, hogy az egyenletesen nőjön, a főágak ne érintkezzenek egymással, emellett a lomb sűrűségét is megfelelően karban kell tartanunk, hogy a körtefa metszése után minden termést egyformán érjen a meleg és a fény, a körtefa koronája szellős maradjon. Az körtefa metszése számos célt szolgál, többek között akadályozza a betegségek kialakulását és azok terjedését, illetve kezelhető méretűvé, tömörségűvé, könnyen szüretelhetővé teszi a koronát.

A fiatal körtefa ideális alakja, mérete

A fiatal körtefa metszése nagyon fontos a későbbi korona kialakítása céljából. A körtefa metszése legelőször az ültetéssel egyidőben történjen, a fa magasságát a talajtól számítva 80-100 centiméterre állítsuk be, ez ideális magasság lesz a későbbiekben is. A kifejlett körtefa koronája szétterülő, kerekded, maximum 5 méteres magasságú és szellős, a napfény könnyen átjárja a belső gyümölcsöket is. Ha a facsemetének már több, a talajszinttől kevesebb, mint 50 centiméterre lévő elágazása van azokat távolítsuk el, illetve metsszük le a 60°-nál kisebb szöget bezáró ágakat is. Késztessük a koronát még fiatal korában erőteljes elágazásra, a cél a sudaras elrendezés kialakítása!

A körtefa metszése kezdőknek: az öreg körtefa metszése mikor szükséges, hogyan csináljuk?

A körtefa metszése mikor történjen?

A körtefa metszése a tél végén, tavasz elején történjen, mindenképpen még rügyfakadás előtt. Ha túl korán történik a körtefa metszése, a fa túlzott vegetatív növekedésnek indul, illetve fagyási sérüléseknek teszi ki a körtefa ágait. A körtefa metszése mindemellett koronaalakítás céljából történhet tavasszal, nyáron is: ezek könnyű metszések, amelyek korában tartják a burjánzó koronát, segítenek a fa energiáit helyes irányba terelni. Ügyeljünk rá, hogy a körtefa metszése még a nyár dereka előtt történjen meg, utána semmiképp, ugyanis az már rossz hatással van a termésre.

A körtefa metszése kezdőknek

A körtefa metszése során a sudaras elrendezés kialakítására és megtartására törekszünk: a sudár a fa középső, domináns ága, amelyet másodlagos vezérágak fognak közre. A körtefa ágai eredendően fölfelé törekednek, ezzel jellegzetes, oszlopszerű koronát alakítanak ki. A vízszintes terebélyesedés később alakul ki, amikor a körtefa termései növekedni kezdenek, ezzel lehúzzák a termőágakat. A sok körte olyan súlyos is lehet, hogy vízszintesre húzza a körtefa ágait!

A vízszintes terebélyesedésre rásegíthetünk mi magunk is: húzzuk vízszintes pozícióba az ágakat, majd kössük azokat földbe vert karókhoz kipárnázva, hogy a gally ne sérüljön (használhatunk súlyokat is). Érjünk el minimum 60°-os szöget a sudár és az ágak közt - ha ez sehogy sem jön össze, váljunk meg az ágtól! Ha a körtefa koronáját így alakítjuk ki, akkor azt a jövőben könnyű lesz metszeni, permetezni, szüretelni. A körtefa metszése során fontos a körtefa tövéből előtörő sarjhajtások, illetve a domináns ágakon megjelenő, függőleges, terméketlen vízhajtások eltávolítása is, amelyeknek kifejlesztésébe a körtefa csak feleslege energiákat ölne.

A körtefa metszése kezdőknek: az öreg körtefa metszése mikor szükséges, hogyan csináljuk?

Az öreg körtefa metszése

A körtefa leggyakoribb betegségei közé tartozik a tűzelhalás, amely egy baktérium okozta súlyos betegség, jellemző lehet az öreg körtefákra. Egy-egy öreg körtefa metszése során törekedjünk arra, hogy a beteg, tűzelhalással érintett részeket metsszük le a lehető legkisebb veszteséget okozva a fának. A károsodott részek eltávolítását kísérje egy visszafogott koronaritkító metszés, hogy a fa jobban szellőzhessen. A körtefa ifjító metszése is elvégezhető, ha egyes részei már nagyon öregek, nem teremnek: ekkor egy viszonylag nagyobb területet távolítsunk el a körtefa metszése során, hogy teret nyissunk az újabb hajtásoknak.

A körtefa metszése milyen eszközökkel ajánlott?

  • fiatal fáknál: mellévágó olló (metszőolló)
  • idősebb fáknál: mellévágó olló + ágvágó, ágfűrész, kacorkés, láncfűrész

Védekezés a körtefa betegségei ellen

A körtefa leggyakoribb betegségei a következők:

  • tűzelhalás;
  • monília;
  • rozsda;
  • lisztharmat;
  • varasodás;
  • mikoszferellás foltosság.
A körtefa metszése kezdőknek: az öreg körtefa metszése mikor szükséges, hogyan csináljuk?

E betegségek ellen minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy védekezhessünk. Fontos a télvégi/koratavaszi metszés, az elhalt, illetve beteges részek eltávolítása és az előző évről megmaradt, betegséget hordozó gyümölcsmúmiák leszedése, elégetése is. A körtefa metszése mellett kiemelt fontosságú a fa védelmi rendszerének felépítésében a körtefa permetezése is, ami történhet kórokozók és kártevők, például levéltetvek ellen egyaránt.

A körtefa permetezése mikor ajánlott?

A koratavaszi lemosó permetezés mindenképpen jót tesz a körtefa egészségének: ez a permetezési módszer csökkenti vagy teljesen megszünteti az előző évről áttelelt kórokozók mértékét. Ha eddig nem ismert betegség jelenik meg körtefánkon, minden esetben próbáljuk a betegséget csírájában elfojtani!

Körtefa metszése YouTube videók segítségével

A körtefa metszése kezdőknek, haladóknak egyaránt okozhat fejtörést a leírtak ellenére is. Ebben az esetben javasoljuk, hogy vegyünk igénybe képi vagy videós segítséget. A körtefa metszése YouTube videók tucatjainál mutatja be a vizuális típusok számára, hogyan néznek ki a vízhajtások, milyen a körtefa ideális, sudaras elrendezése! Fontos: tájékozódjunk megfelelően, mielőtt szakszerűtlen módon belefogunk egy körtefa megmetszésébe!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?