Egyre több lengyel termelő hozza meg ezt a döntést: tudhatnak valamit?

Egyre több lengyel termelő hozza meg ezt a döntést: tudhatnak valamit?

agrarszektor.hu
Már 7500 hektáron termesztenek körtét Lengyelországban, ami az utóbbi 3 évben 11%-os növekedést jelent. Ezzel párhuzamosan kifejezetten rossz állapotba került az országban az almatermesztés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az utóbbi három évben 11%-kal, 7500 hektárra nőtt a körte termőterülete Lengyelországban. Ezzel pedig megfordult az elmúlt évtizedre jellemző, hosszú ideig tartó folyamatos zsugorodás. Ez még mindig jelentősen, csaknem 40%-kal marad el a 10 évvel ezelőtti területtől, de tagadhatatlan, hogy a csökkenő tendencia megfordult - írta meg a FruitVeB.

Egyre több almatermesztő dönt a diverzifikálás mellett, és az alma mellé a körtét választja kiegészítő kultúraként. A körte igényes növény, és a termelőket az utóbbi években egyáltalán nem ösztönözték arra, hogy folytassák termesztését, viszont az utóbbi években megváltozott a piaci helyzet, főleg amiatt, hogy a lengyel almatermesztés  meglehetősen rossz állapotba került. A körte termesztésére történő átállás nem egyszerű, főleg, mivel jó talajt igényel, az eddigi tapasztalatok szerint Lengyelországban a legnagyobb növényegészségügyi kihívást pedig a Pseudomonas syringae baktérium jelenti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?