Sokatmondó kutatás: kiderült, milyen hatással van a klímaváltozás a Balaton élővilágára

Sokatmondó kutatás: kiderült, milyen hatással van a klímaváltozás a Balaton élővilágára

agrarszektor.hu
Sikerrel zárultak az ELKH Ökológiai Kutatóközpont szakemberei által "Az evolúció fényében: elvek és megoldások" című projekt keretében végzett interdiszciplináris kutatások - derült ki az ÖK közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az evolúció a biológia központi szervező elve, így az élővilágban lejátszódó valamennyi nagy skálájú folyamat megértéséhez, illetve befolyásolásához szükséges az evolúciós ok megtalálása. Emellett az evolúciós dinamikák - például a természettől ellesett, bioinspirált módszerek - jól használhatók különféle ökológiai, közgazdasági, illetve egyes társadalmi, valamint összetett technikai problémák megoldására, hiszen ezek mind változásra képes, egymással kölcsönhatásban álló, összetett, sokszereplős rendszerek - akárcsak az élővilág.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetében a kutatók egy, a projekt finanszírozásából felépített és Kelet-Európában egyedülálló, a vízi élővilág kísérletes vizsgálatára alkalmas mezokozmoszrendszer segítségével kutatták a klímaváltozásnak a Balaton élővilágára gyakorolt hatását, különös tekintettel a tó algásodására - amely a tavalyi szezon végén komoly gondot okozott. Vizsgálataik segítenek megérteni a hőhullámok és a hirtelen algagyarapodás közötti összefüggések mélyebb okait.

A projekt keretében a kutatók vizsgálták a klímaváltozás hatására megjelenő, komoly népegészségügyi veszélyeket magukban hordozó új betegségek megjelenésének lehetséges forgatókönyveit, valamint a megelőzés, a korai előrejelzés és a védekezés evolúciós elveket figyelembe vevő lehetőségeit is. Emellett matematikai modellekkel és robotkísérletekkel vizsgálták az emberi beszéd és az együttműködési hajlam előemberekben történő kialakulásának lehetséges forgatókönyveit, továbbá a vizsgálat során meghonosították Magyarországon az evolúciós robotikát mint kísérleti technikát.

Számítógépes vizsgálataik által a kutatók közelebb kerültek annak a megértéséhez is, hogy a földi élet megjelenése előtti összetett kémiai rendszerek miként érhették el azt a bonyolultságot, amelynek köszönhetően a legelső élő szervezetek létrejöttek. A projektről bővebb információk ezen az oldalon találhatóak.

(A cikkben szereplő képek az ELKH ÖK tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?