Meglepő hírek érkeztek a Balatonról: erre a kutatók se számítottak

Meglepő hírek érkeztek a Balatonról: erre a kutatók se számítottak

agrarszektor.hu
A Balaton nyílt vizében június végén még a kora nyári algaközösség képviselői találhatóak meg, annak ellenére, hogy a víz hőmérséklete már elérte a 22 fokot - derült ki a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet közleményéből. Az intézet azt is jelezte, hogy a mérések a jelenlegi állapotot jelzik csak, de ez az algák biológiai sajátosságai miatt gyorsan változhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az algabiomassza egyelőre alacsony a Balatonban. Az a-klorofill koncentráció a Siófoki-medencében 4 mikrogramm/liter, a Keszthelyi-medencében 10 mikrogramm/liter, amely nagyságrendileg megfelel a korábbi évek nyár eleji biomasszaértékeinek - olvasható az Infostart oldalán.

A Siófoki-medence vize algákban rendkívül szegény volt, a Keszthelyi-medencében jellemzően ennél magasabb fitoplankton biomasszaértékeket mértek. A mintákban egyelőre egy, csak az utóbbi években dominánssá vált fecskemoszat faj, a Ceratium furcoides dominál, de kis számban már megjelentek fonalas kékalgák, vagyis a Dolichospermum és Aphanizomenon fajok is. Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakemberei ugyanakkor arra is figyelmeztették a lakosságot, hogy a mérések a jelenlegi állapotot tükrözik, megfelelő időjárási és tápanyag-ellátottsági körülmények között az algák rendkívül gyors szaporodásra képesek, akár órák alatt képesek megduplázni mennyiségüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?